Новинарки Ђикановић укинут притвор

ПОДГОРИЦА: Судија за истрагу подгоричког Основног суда укинуо је притвор бившој уредници подгоричког портала ФОС медиа, Анђели Ђикановић, која је ухапшена пар сати након што је објавила информацију да су припадници косовске РОСУ на располагању Црној Гори за Бадњи дан.
podgorica spens
Фото: Youtube Printscreen

Ђикановић је ту информацију објавила позивајући се на пуздана сазнања, а тужилаштво је тражило одређивање притвора због, како преносе подгоричке Вијести, чињенице да је "осумњичена новинар и да је као новинар очигледно изношењем лажних вести на поменутом порталу изазвала панику међу грађанима.

Тужитељка је, наводи се, притвор тражила и због чињенице да је "Ђикановић дужи низ година новинар и да је тако очигледно стекла бројне конекције и познанства међу лицима која се баве јавним информисањем и да јој је поред неспорног престанка радног односа доступан већи број медија преко којих може да објављује текстове истог или сличног типа".

За одређивање притвора по наведеном притворском основу потребно је да постоје посебне околности које указују да ће осумњичена поновити кривично дело. Наиме, околности наведене у предлогу за одређивање притвора по налажењу овог судије не доводе до реалног и објективно утемељеног закључка да ће осумњичена у случају одбране са слободе поновити кривично дело јер се за постојање овог законског притворског основа траже посебне околности, а којих у конкретном случају нема јер осумњичена до сада није кривично осуђивана нити се против ње воде други кривични поступци, наведено је у одлуци судије о укидању притвора.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести