НВО траже Нацрт измена Устава и ширу расправу

БЕОГРАД: Више струковних удружења и невладиних организација из области права и правосуђа позвало је данас Владу Србије и Министарство правде да продуже рок за измене Устава и да отворе јавну разправу о тој теми за сва удружења, институције и грађане ван удружења. 

У заједничком саопштењу Београдског центра за људска права, Комитета правника за људска права, Центра за правосудна истраживања, Друштва судија Србије и Удружења тужилаца Србије подсећа се да је Акционим планом за Поглавље 23 предвиђена промена Устава до краја 2017. године, као и да је Министарство правде најавило да ће се ове измене пре свега односити на уставни положај правосуђа.  

Ове организације и удружења апелују на Министарство правде да објави Нацрт промена Устава, о којима би могло да се дискутује.
Такође, сматрају да су досадашње активности Министарства правде биле усмерене на прикупљање ставова удружења грађана о потребним променама Устава, док су грађани ван удружења у потпуности искључени из ових консултација, те да их је потребно укључити, јер су, како је указано, грађани ти који ће највише осетити добре или лоше последице уставних промена. 

У истраживању о Уставу које је спроведено 2011. године, грађани су врло ниско оценили заштиту својих уставних права и изразили готово двотрећински став о политизованости правосуђа, недемократичности усвајања Устава из 2006. године и неелегитимности усвајања измена Устава без јавне расправе, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести