Обе комисије које су испитивале удес хеликоптера завршиле посао

Комисија за основно испитивање удеса војног хеликоптера 13. марта, коју је формирао командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, у уторак ће

 предати извештај 

Вишем јавном тужилаштву у Београду, саопштило је Министарство одбране. Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да очекује да тужилац објави оба извештаја о паду хеликоптера, у које је, како каже, имао увид и у којима, по његовом мишљењу, нема ничег спектакуларног, наводећи да је било техничких пропуста, али да они нису били одлучујући у трагедији.

Више јавно тужилаштво је захтевом од 16. марта тражило „сву документацију сачињену у вези с критичним догађајем, пре свега налазе комисија које су формиране да испитају узроке који су довели до пада војног хеликоптера ХТ-48”, када је погинуло седам особа, наведено је у саопштењу.

„Комисија је дошла до свих података, на основу којих је извршила анализу и извела закључке, а извештај с комплетном пратећом документацијом има око 500 страница”, каже се у саопштењу.

Комисију су чинили припадници Министарства одбране и Војске Србије из Војнотехничког института, Техничког опитног центра, Ваздухопловномедицинског института, Команде Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране. Комисија је обухватила специјалисте из области безбедности летења, одржавања ваздухоплова, планирања и руковођења летењем, метеорологије, ваздухопловне инжењере, опитне пилоте, ваздухопловне техничаре за све системе на хеликоптеру, специјалисте ваздухопловне медицине и ваздухопловне психологије, наведено је у саопштењу Министарства одбране.

Војни хеликоптер је пао у Сурчину 13. марта увече, кад је погинуло свих седам особа које су биле у летелици – четири војна члана посаде, два здравствена радника и беба којој је требало да буде указана помоћ.

Е. Д.

 

Не крије се ништа

Министри правде и одбране Никола Селаковић и Братислав Гашић поручили су да ће јавност бити обавештена о детаљима пада војног хеликоптера чим комисија заврши свој рад. Казали су и да никоме није у интересу да било шта крије у вези с том трагедијом, а премијер Александар Вучић очекује да тужилац објави оба извештаја.

EUR/RSD 117.0912
Најновије вести