Обележавање 75 година од Операције Халијард

БЕОГРАД: Амбасада САД и Фондација Халијард ће обележити 75. годишњицу Операције Халијард са два догађаја који ће бити организовани у Београду и Прањанина, у општини Горњи Милановац.
1
Фото: Командант ЈВУО Драгољуб Михајловић

Како је саопштено из амбасаде САД у београду, у петак, 13. септембра, амбасадор Кајл Скат ће отворити изложбу "75. годишњица спасилачке Мисије Халијард" у Универзитетској библиотеци Светозар Марковић у Беогарду. Изложба садржи репродукције аутентичних фотогарфија и докумената из Другог светског рата и трајеће до 27. септембра.

У недељу, 15. септембра, амбасадор Кајл Скат ће заједно са званичницима Србије и представницима других савезничких земаља које су узеле учешће у Операцији Халијард обележити годишњицу спасилачке мисије у Прањанина, у општини Горњи Милановац.

Обележавање ће почети полагањем венаца и обраћањем званичника, а наставиће се службом у локалној цркви, пријемом у Основној школи "Иво Андрић" у Прањанима и концертом оркестра Ратног ваздухопловства САД у Европи.

"Операција Халијард је била највећа операција спасавања оборених америчких и савезничких ваздухопловаца икада. Спашавање је организовано од августа до децембра 1944. године, са писта направљеним у руралним деловима Немцима окупиране Србије. Преко 500 ваздухопловаца је евакуисано из Прањана, захваљујући несебичној подршци српског народа, који се бринуо о ваздухопловцима, и изградио писту како би омогућио њихово спасавање", наводи се у саопштењу.

Потомци неколико спашених америчких ваздухопловаца су допутовали у своју прву посету Србији као би се упознали са потомцима породица које су спасиле њихове очеве и учествовали на обележавању годишњице. Такође, неколико високо рангираних војних званичника САД ће учествовати у овим догађајима да би одали пошту наслеђу ових храбрих породица.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести