Скат: Херојство током Мисије Халијард - срце и душа Србије

БЕОГРАД:  Амбасадор САД Кајл Скат и потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић отворили су данас изложбу фотографија “Мисија Халијард” у Народној скупштини Србије, а Скат је тим повом оценио да храброст, херојство и пожртвованост која је приказана на фотографијама представљају срце и душу Србије.
Ambasdor SAd u Srbiji, Kajl Skat Foto: Tanjug/video
Фото: Амбасдор Сад у Србији, Кајл Скат Фото: Танјуг/видео

Додао је да на томе односи САД и Србије треба надаље да се развијају.Отварању изложбе присуствовали су народни посланици, представници верских заједница у Србији, дипломатски кор, личности из јавног и политичког живота Србије.Фотографије у холу Скупштине приказују операцију “Ваздушни мост”, познату у Америци као “Мисија Халијард”, највећу акцију спасавања савезничких снага иза непријатељских линија у Другом светском рату.

Спасавање савезничких пилота извела је авијација САД у сарадњи са снагама под командом Драже Михаиловића, а током акције спасено је више од 500 савезничких пилота, које су Немци оборили изнад Југославије.Највећи број пилота је евакуисн са импровизованог аеродрома у селу Прањани 1944. године.

Скат је отварајући изложбу навео да су пре две седмице Србија, САД и већи део света обележили крај Првог светског рата, у којем је Србија изгубила трећину становништва и истакао да наредни - Други светски рат, није био ништа лакши, те да су у њему Срби платила страшну цену отпора нацистима и фашизму.

“Данашња изложба усмерена је на један мање познати део те велике борбе. То је инспиративна прича о храбрости, пожртвованости и солидарности у заједничкој борби против зла. Такође, изложба даје још један пример дубоких веза које спајају Србе и Американце до данашњег дана”, казао је Скат.

Амерички и савезнички пилоти извели су на стотине важних напада против чврсто рањених локација, многи од њих се нису никада вратили, казао је Скат и додао да они чији су авиони били оштећени и нису се могли вратити у базе, били су приморани да искоче изнад територије Југославије.

“Неколико стотина њих су у Србији спасили ројалисти и још неколико стотина партизани”, каже Скат и истиче да су обичне српске сељачке породице, које нису имале довољно хлеба ни за себе, давале храну америчким, руским, француским, британским пилотима и ризиковали своје зивоте и животе своје деце.

“Изложба нам пружа слику како је локално станиовништво скривало и пружало подршку савезничким пилотима. Можете да видите људске везе које су се развиле између Срба и савезничких пилота”, навео је Скат.За акцију у Прањанима, Скат каже да је једна од највећих акција спасавања у историји ратовања.

“Мисија Халијард представља инспиративан пример српско-америчке сарадње, једног братства које је обележило већи део наше заједничке историје. Тежак период током деведесетих година прошлог века је такође део насе заједничке историје, али нас Мисија Халијард подсећа на снагу веза које су одредиле наше односе у прошлом веку”, навео је амерички амбасадор.Каже да САД уважавају поносну традицију Србије и њен важан допринос заједничкој историји.

“Има и оних који би да скрену пажњу само на болан део прошлости из деведесетих година, али не верујем да је то оно што је најбоље што Србија има да пружи, нити је будућност онога што Србија може да учини предводећи регион ка миру, просперитету и стабилности”, закључио је Скат.

Маринковић се присутнима обратио у име председнице Народне скупштине Србије и навео да је “Мисија Халијард” највећа мисија спасавања пилота у оквиру које су “српски сељаци у селу Прањани спасавали, делили хлеб и чекали спас за преко 500 америчких пилота”.
“Та 1943, 1944. и део 1945. године остаће златним словима забележене у историји Србије и српског народа и један од стубова савезништва између САД и Србије и наравно српског народа”, казао је Маринковић.

Он је додао да ће се наредне године обележити јубилеј - 75 година од почетка те акције и да ће већи број људи бити укључен у обележавање тог јубилеја како у Србији, тако и у САД.Овакве изложбе и промовисање нашег савезниства и пријатељства представљају један од стубова унапређење односа између наше земље и САД, казао је Маринковић и додао су истовремено и могућност да ту сарадњу и данас интензивирамо и трудимо се у Србији да буде на што већем и бољем нивоу.

“У време Другог светског рата и у време када се одигравала Мисија Халијард српски народ је био окренут ка демократским вредностима, слободарски народ и народ који је препознао улогу САД у том рату, улогу за цело човечанство и борбу за највише цивилизацијске вредности”, рекао је Маринковић.

Он је истакао да сматра да ће Србија и у наредном периоду радити на имплементацији највиших вредности које је Америка поставила пре 200 година, а тичу се људских права, демократског друштва, тржишне економије и свих либералних и демократских вредности које чине модерно друштво.

"Искрено се надам и сматрам да и Србија и САД заслужују стратешко партнерство две земље и додаје да не треба заборавити ни лоше ствари у историји односа две земље и народа, али да главно треба да буде заједничка будућност и заједничка борба за највише цивилизацијске вредности 21.века", закључио је Маринковић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести