Скат: По ономе што видим,још увек дуг пут до нормализације

БЕОГРАД: Амбасадор САД у Србији Кајл Скат изјавио је да би у овој години могло да дође до свеобухватног споразума Београда и Приштине уколико обе стране покажу лидерство и храброст.
skat americki ambasador tanjug
Фото: Tanjug

Он је за РТК оценио да је београдски фестивал "Мирдита, добар дан" догађај представљања култура и да га не треба политизовати.На сајту РТК на српском језику наводи се да је амерички амбасадор синоћ присуствовао концерту косовског ансамбла Занат, који изводи старију албанску музику, а који је одржан у оквиру тог фестивала.

Скат је рекао да је главна порука оваквог окупљања хармонија, помирење и међусобно прихватање култура.

"Идеја окупити људе овог региона због помирења, због прихватања лепоте њихових култура је одлична прилика. Жао ми је што неки људи ово желе да политизују. Вечерас смо гледали концерт ансамбла Занат, то је прелепа, предивна музика, и нема никакве везе са политиком", изјавио је Скат, додавши да је тај догађај питање музике и хармоније.

Упитан колико верује да је дошло време за нормализацију и колико оваква окупљања уметника могу да помогну у томе, амерички амбасадор је рекао да још доста остаје да се уради а да је најважније пронаћи пут за живот у миру.

"Увек је право време за нормализацију. Желео бих да се надам да улазимо у финалну фазу преговора и помирења. Бојим се да морам рећи да су реакције које сам видео на улици и реакције које сам видео на Косову претходних дана, показују да је пред нама још увек дуг пут", изјавио је Скат.

Он је навео да мисли да се "овде ради о прихватању једни других, прихватању као људска бића са којима ћете заједно радити, са којима сте суседи".

"Морате пронаћи пут да живите заједно у миру и хармонији уз међусобно поштовање", казао је Скат.Амбасадор САД је, оцењујући колико се заиста улази у финалну фазу преговора о регулисању односа између Београда и Приштине, рекао да ће о томе одлучити државничко понашање и храброст, обе стране.

"Мислим да имамо одличну прилику ове године уколико постоји истинско државништво и лидерство како на страни српске тако и на страни косовске владе, да се крене ка коначном свеобухватном решењу, свеобухватном договору о нормализацији. Биће потребни храброст и лидерство", казао је Скат.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести