Скат: Нема дугорочног решења без директног договора БГ и ПР

БЕОГРАД: Амбасадор САД у Србији Кајл Скат рекао је да не може да се говори о дугорочном решењу косовског чвора без директног договора између руководстава Београда и Приштине.
kajl skot, Tanjug
Фото: Tanjug

"То је наш циљ, то је циљ Бриселског дијалога уопште", рекао је Скат у интервјуу за Телеграф ТВ.

САД ће чинити оно што је у њиховој моћи, да сугерише и предложи ствари, или да смири ситуацију када је то потребно и где има утицај, рекао је он и истакао да ипак, "на крају крајева, то мора бити директан договор између Београда и Приштине".

Скат је истакао да у потпуности подржава Вучићеву иницијативу о унутрашњем дијалогу. 

"И на Косову и у Србији треба разматрати ситуацију реално и доћи до компромиса, а то је могуће само ако се води отворени дијалог", каже он и додаје да не мисли само на дијалог између две стране већ и унутар сваког друштва.

"Шта су највећи интереси? Интереси су запошљавање и економски раст. И то ће доћи, када имате споразум и нормализацију односа. То је циљ".

Како је рекао, биће критика, биће их и у Приштини, али најважнији циљ и изазов свима јесте да превазиђу та политичка стања и да се понашају државнички.

Према Скату, нема потребе да се у дијалог укључе САД, јер је дијалог који води ЕУ заједно са руководствима Београда и Приштине најбољи начин.

"Ако сви затраже од нас да се више укључимо, ми ћемо бити спремни. Али, мислимо да ЕУ обавља добар посао за сада, а ми само хоћемо да помогнемо", рекао је амбасадор САД.

Упитан како да Балкан скине епитет бурета барута, амерички амбасадор каже да то зависи од лидера тог региона и да су, пре свега, одговорни политичари, који ће говорити о будућности, а не о прошлости.

"Не знам било ког разумног човека који би рекао да би пут министра Вулина у Јасеновац побољшао односе са Хрватском. Све стране треба да буду паметније. И Хрвати имају кривицу. Они треба да буду мало гласнији против свих израза прошлости који потичу из усташтва", сматра Скат.

То је њихова политика, то је ваша политика, али заједничка политика би требало да буде за мир, економски раст и интеграцију свих ових земаља у ЕУ, нагласио је Скат, додавши да то неће донети политизација питања.

На констатацију да се често на Западу говори о штетном утицају Русије на Балкану и у Србији и на питање какав је његов утисак о томе, Скат каже да је америчка политика, од краја Хладног рата, била интеграција Русије у светске организације и институције, али да је, нажалост Русија ишла другим путем.

Русија је ишла путем инвазије Грузије, признавања Јужне Осетије и Абхазије као независних држава, анексије Крима, помоћи снагама у Донбасу које праве проблеме, чак подржавају режиме као што је Асадов у Сирији када употребљава хемијско оружје, а , како је Скат рекао, "брутално су се мешали и у наше односе и изборе у Америци".

Према америчком амбасадору, на Балкану видимо исте проблеме.

"Ако је стратешки циљ да се уђе у ЕУ, питање је да ли је то у интересу Русије. Иако кажу да немају ништа против тога, нисам уверен да је то њихова политика", рекао је Скат.

Они подржавају екстремне елементе и у Србији, и у Босни, и у другим земљама, сматра Скат.

"Не видим позитиван утицај Русије у свету данас", истакао је амерички амбасадор.

За сада Србија је дефинисала своју политику онаквом каквом јесте и ми то морамо да прихватимо и да радимо заједно са Србијом.

Упитан за будућност односа САД и Србије, Скат каже да су односи већ позитивни, али да могу бити још бољи.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести