Скат: САД подржавају приоритете Србије

БЕОГРАД:  Амерички амбасадор Кајл Скат изјавио је данас да Сједињене Америчке Државе (САД) и данас подржавају приоритете Србије као што су мир и стабилност у региону, правда, помирење, достојанство за све људе на Балкану, успешна економија и реформе које воде на путу ка Европској унији.
Američki ambasador u Srbiji Kajl Skat foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Скат је отварајући изложбу "Заједно побеђујемо" у Дому народне скупштине, а која је уприличена поводом обележавања стогодишњице Дана Србије у САД, оценио да су нас тада повезивале заједничке вредности и историја, али да је и данас то подстрек да идемо даље.

Поводом прославе 100-годишњице од како се српска застава вијорила на Белој кући, Скат је рекао да је то било први пут да се застава неке друге државе вијорила на кући њиховог председника, а своје обраћање завршио је са "Живела Србија".

Председница Скупштине Маја Гојковић подсетила је да је то што се српска застава завијорила на Белој кући у Вашингтону био симбол снажног пријатељства, подршке и солидарности САД."Изложбом у Дому народне скупштине подсећамо на јединствен чин витештва Вудро Вислона, којим је исказано најдубље поштовање према српском народу, јунаштву и победама", рекла је Гојковић.

Фото: Tanjug

Подсетила је на иницијативу председника Србије Александра Вучића да нови београдски булевар понесе име Вудро Вилсона у знак вечне захвалности америчком председнику и америчком народу.Гојковић је рекла и да је Србија захвална на неповратној помоћи коју САД у континиуитету даје Србији на подршци на путу према чланству у ЕУ, као и на заштити нашег становништва и културне баштине на КиМ кроз ангажоавње КФОР-а.

"Уверена сам да је наш заједнички циљ стварање предуслова за трајни мир, просперитет и стабилност региона као и да постоји спремност да једни друге саслушамо и боље разумемо када је реч о видењу начина достизања тог циља", рекла је Гојковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести