ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ПРИСАЈЕДИЊЕЊА Откривен споменик Краљу Петру Првом

Споменик Краљу Петру Првом, уз песму Востани Сербије, данас су на Тргу републуке у Новом Саду открили председник Србије Александар Вучић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.
spomenik kralj petar
Фото: Dnevnik.rs

Вучић је поручио да нашу земљу нико никада није успео да покори и да то неће успети ни они који то данас покушавају. 

Обраћајући се окупљенима, он је рекао: 

"Осетили сте да је Србија данас притиснута са различитих страна,да су разне птице црне боје кренуле да зобају све што стигну о нашој лепој Србији, а ја, уз поштовање великом и старом нашем краљу, само једну реченицу да кажем - Србија зна своју снагу и знамо да нисмо највећи, ни међу највећима али знамо да Србију никад нико није успео да покори, неће ни они који то данас покушавају". 

Председник Вучић се захвалио грађанима на одлучности да буду уз своју државу, свој народ и што знају да од Србије нема ништа прече.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да је Нови Сад поносан што је добио споменик који је трајно сведочанство великом владару.

Додао је да је овај споменик сведочанство и Великом рату из којег је српски народ изашао као победник, али са тугом коју читав век носи због језиве голготе кроз коју је пролазио током рата.

"Овај споменик подсећа на понос и част српског народа, на све који су заједно преживели пакао рата и који су отишли бранећи своју земљу како би ми уживали у слободи", рекао је Вучевић и додао да споменик подсећа на сваку жртву српског народа.

Говорећи о краљу Петру I Карађорђевићу, Вучевић је казао да је тај велики владар живео да служи свом народу и симболично дојахао у Нови Сад пре сто година, на данашњи дан, када је на Великој скупштини донета одлука о присаједињењу.

"На споменик су уклесане велике речи краља ослободиоца, да нас од данас па заувек подсећају и уче и да нам не дозволе да одустанемо од најважније борбе, за свој народ, своју државу, достојанство и јединство", закључио је Вучевић.

Такође је поручио да "никада никоме, до Србији, Војводина неће припадати".

Бронзани споменик је висок четири метра и тежак више од 3,5 тоне, а дело је Унетничке ливнице "Јеремић".

Са постаментом висок је око 10 метара, а има и ћириличке натписе на све четири стране. 

На јужној страни пише "Петар Први Крађорђевић 1844-1921", на северној "Краљ Србије 1903-1918".

На западној страни је грб Краљевине Србије, а на источној пише "Рума, 24. новембар 1918, Нови Сад, 25. новембар 1918".

Споменик је израђен по моделу академског вајара Зорана Ивановића. 

Пре откривања споменика, глумац Лазар Ристовски говорио је монолог краља Петра Првог из обраћања српској војсци у Призрену

Откривању споменика присуствовали су и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министри у Влади Србије, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница РС Жељка Цвијановић.

На свечаности је и велики број Новосађања и грађана других места.

.

Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

 

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести