Обележена 21 година од бомбардовања кинеске амбасаде

БЕОГРАД: Полагањем венаца и минутом ћутања данас је на месту испред некадашње кинеске амбасаде у Београду обележена 21 година од НАТО бомбардовања те зграде у којој су погинула три новинара, а 20 особа повређено.
k
Фото: Tanjug

Венце су положили представници Министарства за рад, Града Београда, Амбасаде Кине у Београду, као и Удружења новинара Србије.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је да Република Србија никада неће заборавити тај страшан догађај у коме су животе изгубили цивили који су обављали свој посао.

Сваке године ћемо долазити овде да одамо почаст и да се подсетимо на то што се десило у нади да се тако нешто никад ником неће догодити. Људи који су изгубили животе заувек ће бити у срцима наша два народа. Грађани Кине током бомбардовања наше земље били су са српским народом у тешким тренуцима. Наша кинеска браћа су и данас уз Србију, када се боримо против корона вируса и захвални смо им на подршци и помоћи коју нам пружају", рекао је Ђорђевић.

Амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо захвалила је присутнима што се сваке године окупљају на простору некадашње амбасаде Кине на Новом Београду и одају почаст погинулима и истакла да Кина осуђује бомбардовање Србије и кинеске амбасаде на данашњи дан 1999. године.

Хвала српским пријатељима што сваке године одају пошту и хвала што и у овој ванредној ситуацији због пандемије нисте заборавили данашњи дан. Кина и Србија су челични пријатељи, делимо добро и зло увек се подржавамо и помажемо једини другима, рекла је амбасадорка.

Она је навела да је то пријатељство видљиво и данас у борби са пандемијом вируса Ковид 19 и указала да на градилишту испред некадашње амбасаде на изградњи Кинеског културног центра раде и кинески и српски радници.

Чен Бо је изразила уверење да ће ове године тај центар бити званично отворен.

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић рекао је да чин бомбардовања кинеске амбасаде 1999. био "за неверовати" и показетељ бахатости агресора.

Данас одајемо пошту кинеским новинарима који су били храбри, извештавали, ризиковали за своју професију и истину, а истина је победила и то се види по овој згради коју данас градимо на том месту с кинеским пријатељима, рекао је Младеновић.

Он је додао да дугогодишње пријатељство Кине и Србије нераскидиво . У Београду је 7. маја 1999. током бомбардовања, међу многим објектима, мета била и кинеска амбасада када је настрадало троје кинеских новинара, а рањено 20 људи.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести