ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ ВУЧИЋ Нису предвидели да једна мала Србија може да се супротстави најмоћнијим силама света

Председник Републике Србије Александар Вучић по повратку из Њујорка говорио је о ситуацији на Косову и Метохији, резолуцији о Сребреници и другим важним питањима.
s
Фото: printscreen Pink TV, Tanjug Sava Radovanović, kombo

Вучић се обратио из зграде Генералног секретаријата председника Републике.

На почетку обраћања председник Вучић је најавио посету кинског председника 7. и 8. маја нашох земљи.

- Желео бих да неколико важних и добрих вести саопштим. 7. и 8. маја у званичну посету Србији долази председник Народне Републике Кине, Си Ђин Пинг. Допутоваће у Париз, Београд и Будимпешту. Почаствован сам што ћу моћи да угостим кинеског председника, да отворимо бројне теме - саопштио је на почетку Вучић.

Он је рекао да ће се тада отворити нове теме и да ће се са наше стра не иницирати пројекти убрзаног технолошког развоја , роботике, сателита, летећих аутомобила...

- Нама су данас стигли возови из Републике Кине, ускоро завршавамо пругу Београд суботица - рекао је Вучић.

Он је рекао да су добре вести да имамо процену у првом кварталу 2024. године што је 4.6 одсто и оно што је још боља вест то је да би тај раст био 5.1 одсто да није било великог ремонта у НИС-у.

- Без обзира на то наша стопа раста је 4,6 одсто , што је много више од просечног евроспког раста.

Фото: PRINTSCREEN PINK TV

Он је рекао да смо завршили годину са дефицитом од 2,2 одсто, просечан дефицит у Европи је 3.3 одсто то показује да имамо изузетно стабилне јавне финансије. Просечна стопа јавног дуга у Европи је 89,5 одсто док је тренутно стању Србије 47,6 одсто.

- Дакле да људи не брину, стање јавних финансија је у изузетно добром стању, о стабилности курса динара да не говорим упркос веома великим скоковима нафте , ми ћемо се потрудити да грађани то не осете и ли осете на минималан начин.

О КиМ

- Желим грађанима Србије да поднесем извештај шта је то што смо радили и каква нам борба тек предстоји.

- 16. маја очекујемо извештај по питању чланства Косова у тој организацији. Пријем Косова у чланство Савета Европе је тачка два и ту је сад свеобухватна кампања флексибилног тумачења приштинских обавеза и истовремено спровођења различитих теорија о кривици српског руководства зашто Косово неће постати члан Савета Европе. Шансе да постане су велике, ми дајемо све од себе да то спречимо, зато што поштујемо европска правила, све оно што смо с Европом и Американцима договорили.


Србија ће се борити да спречи чланство тзв. Косова у СЕ

БЕОГРАД:- Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће се Србија борити како би спречила да тзв. Косово постане чланица Савета Европе (СЕ) и оценио да ће то бити тежак задатак, јер се против Србије боре велике силе. Председник је то изјавио током свог обраћања нацији у згради Генералног секретаријата председника Републике и нагласио да је тзв. Косову потребан глас 31 земље чланице, а да тренутно имају подршку између 29 и 33 чланице. "Дакле ствари су на ивици. Ми се боримо, велике силе се боре против нас. Наставићемо да се боримо. Ја сам и данас имао много важних разговора по том питању и наставићу да разговарам", нагласио је председник. Вучић је истакао да тзв. Косово може добити чланство у СЕ и поред тога што није формирала Заједницу српских општина (ЗСО), а како је рекао, представници власти у Приштини то отворено и говоре.


Прва секвенца је била формирање Заједнице српских општина, онда после чудних посета Атини до - Више нико не помиње Заједнице српских општина, Занимљиво је да Европска инцијатива за стабилност, којој у медијском смислу помаже Михаел Мартенс, служе да направе завесу око истине о томе шта се заиста дешава и зашто Приштина не може да формира Заједницу српских општина, он каже "зато што српске општине не постоје". Оне постоје и данас. То говоре људи који су прихватили изборни резултат и то је био врхунац демократије. Јер кад имате три одсто излазност то је врхунац демократије, рекао је Вучић.

- Немамо право слободне трговине, десет месеци сви ћуте, кршење свих елементарних принципа.

- Европски парламент је изгласао могућност да носиоци пасоша добију визну либерализацију, али гле чуда, та одлука није ефективна, те ћемо да чекамо наредних 6, 7 месеци да се формира нови Европски парламент, да би добили визну либерализацију како су добили Албанци на Косову и Метохији.

- Онда су нам објаснили да је за Србе боље да буду део Савета Европе. Веће силе и већи играчи стоје иза свега тога.

- Чланство у Савету Европе има смисла само са подизањем оптужница против Срба. Зато се боримо да до тога не дође. Да ли ћемо успети - тешко. Али, та борба није лака ни за њих. За то је потребна 31. чланица. Они ће, верујемо, имати већину између 29 и 33. Велике силе се боре против нас, наставићемо да се боримо - нагласио је Вучић и истакао да је и данас имао много важних разговора о томе.

О резолуцији о Сребреници

- Поред чињенице да нису прихваћене идеје српске стране, добили смо и нацрт резолуције О Сребреници. Под један, ту не постоји сагласност у самој БиХ. Питаћу наше америчке партнере, ови у Европи то не знају, а Американци знам да знају, јер сам разговарао са бројним америчким функционерима, јер ово је брутално гажење Дејтонског мировног споразума - нагласио је председник Вучић.

Зашто дозвољавате овкаво кршење Дејтонског споразума?

- За резолуцију о геноциду у Руанди није била довољна сагласност народа у Руанди већ је била потребна сагласност тог континента. Тада се Афричка унија појавла са једногласном одлуком. Провели су унутар земље консултације, широке регионалне консултације. А да чујете какав је овде пример. Ми први пут сазнајемо 26. марта и то од наших немачких партнера да они то спремају већ 8 месеци. Ми смо први сусед, неко чији припадници су 32 одсто БиХ. Моје питање за наше америчке партнере је: Зашто дозвољавате овакво кршење Дејтонског споразума?

Фото: FOTO: PRINTSCREEN/TV PINK

- Никад нисмо крили да желимо да имамо најбоље могуће односе са Бошњацима, али не да испуњавамо нечије политичке жеље. Увек ћемо живети једни са другима и једни поред других. Међутим, за то није било никаквог разумевања. Срби би били добри само ако би погнули главу. Ни то не би било довољно него и да их похвалимо како је то лепо, случајно да им се не супротставимо. Ја сам тај који је најлегитимнији део бицефалне власти донео одлуку да идем у Њујорк. Разговарао сам билатерално са 22 премијера широм света, 6 званичника УН, представницима укупно 111 земаља у УН.

Пред нама је 15- ак дана тешких борби, то је утакмица коју тешко можемо да добијемо. Али, и као Давид против голијата, при томе немамо ни праћку, борићемо се речима, али чврстим ставовима, јер већу светињу од Србије немамо - рекао је Вучић.

Наставио сам то данас, наставићу сутра, сваки дан. Зашто? Зато што сам добро знао шта је намера оних који су подносиоци резолуције, како Немаца, тако оних из Сарајева који су једва дочекали да то подрже, а онда први пут, пошто је демократија забрањена, када виде да се неко супротставио и мисли да ствари стоје другачије, онда поркенете кампању најгорих могућих увреда, претњи, кроз сва средства информисања. Ја немам проблем да будем изложен таквом линчу каквом ниједан политичар није био изложен претходних неколико деценија јер се борим за свој народ и за истину. Зато што желим да спречим да се догађају злочини и ратови у будућности због нечије неодговорне политике.

- Од почетка знам шта се крије иза тога. Знао сам шта траже - правне и политичке консеквенце. А ево им доказ. Није им било дуго потребно. Биће и оних који ће гласати за резолуцију и који с муком гласају, добро разумевајући каква је геополитичка идеја у питању. Неки хоће да прикрију и своје ћутање о Гази, да пронађу кривце у Србији, то им је најлакше. Међутим, многе исламске земље су то разумеле и супротставиће се томе као и многи други.

Фото: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

- Резултати свакако неће бити понижавајући ни за српски народ ни за Србију. Да ли ће они имати стварну већину? Кад једна мала Србија направи такву "утакмицу", онда вам је јасно да резултати које смо постигли нису мали.

Од почетка знам шта се крија иза тога. Знао сам шта траже - правне и политичке консеквенце

- Дошло је до излива хистеричног беса од стране више функционера у Сарајеву, међу њима и Конаковића, где ћу да цитирам:

- Елмедин Конаковић у разговору за Н1, логично, најавио како ће тражити исплату ратне штете против Србије. "За Вучића једна важна порука, направио је Дан Д од Србије као да ће се овим нешто променити". "Ништа се неће променити. Оваква Србија заслужује наш презир". Пазите, заслужујемо презир? Сад ћете да видите од чега смо штитили не само себе већ цео регион.

Седница Савета безбедности УН о раду УНМИК-а одржана је у време појачане затегнутости између Београда и Приштине, чему доприносе спорења око употребе динара на Косову и око управљања већински српским општинама на северу Косова, као и процедура пријема Косова у Савет Европе.

Одбранили смо углед Србије

- Знамо ми да ћемо да изгубимо у завршници али такође знамо да смо одбранили углед Србије. Више од 100 земаља је исказало поштовање Србији и знају тачно шта се збива. Зависно од тога под коликим је притиском, мањим или већим, сме да се о томе и изјасни. Ово говори о једној синхронизованој акцији са жељом неких најмоћнијих европских сила да Србији задају коначни ударац, нису очекивали да ће Србија усправно да се супротстави, да опстане и не дозволи никоме да је баци на под. Нисмо научили ни да лежимо ни клечимо ни пред једном силом - нагласио је председник Србије.

- Хвала свима који су имали храбрости да се супротставе онима који су по кулоарима... Иран, из Ирана допломате ставиле и рекле ево вам амандман па прихватите то за Газу, тако да смо само ми из Србије остали у фокусу и из тога су бројне исламске земље схватиле о чему је реч. Ово ће отворити пандорину кутију без преседана.

Фото: FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

- Хвала свима који су имали храбрости да се супротставе онима који су по кулоарима... Иран, из Ирана допломате ставиле и рекле ево вам амандман па прихватите то за Газу, тако да смо само ми из Србије остали у фокусу и из тога су бројне исламске земље схватиле о чему је реч. Ово ће отворити пандорину кутију без преседана.

Ово ће отворити пандорину кутију без преседана.

- Оно што они нису предвидели јесте да Србија има велики углед и много пријатеља у свету и нису предвидели да је могуће да једна мала земља са неколико малих лидера, има довољно храбрости да се супротстави најмоћнијим земљама света кад је у питању одбрана права, правде, морала и цивилизованог светског поретка - нагласио је Вучић.

- Пред нама је 15ак дана тешких борби, то је утакмица коју тешко можемо да добијемо. Али, и као Давид против голијата, при томе немамо ни праћку, борићемо се речима, али чврстим ставовима, јер већу светињу од Србије немамо - рекао је Вучић.

(Курир.рс, Пинк.рс )

 

 

 
EUR/RSD 117.1192
Најновије вести