Обрадовић: Нема више простора за приче о крађи избора

Посланици Скупштине Србије почели су расправу о сету изборних закона, које је предложила Влада Србије, на основу закључака међустраначког дијалога и препорука ОДИХР-а.
marija obradovic
Фото: Танјуг/ Зоран Жестић/ Марија Обрадовић

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић каже да ће ови прописи понудити смернице како да предстојећи избори прођу на законит начин, у демократској атмосфери. Она је нагласила да је минимум 16.000 људи, који ће у име опозиције као чланови бирачких одбора у сталном саставу, плус посматрачи, пратити изборе у Србији. Како је напоменула,  опозиција никада до сада није имала такву могућност.

- Да ли имају довољан број људи да им се пријаве за контролоре, то је друга прича, али треба да знају да нема простора за њихову досадашњу причу да ће избори бити покрадени, нити хушкање унапред да се кампује широм Србије јер су незадовољни резултатима избора – поручила је министарка, која је посланицима образложила предлоге закона о избору народних посланика, о локалним изборима и о избору председника републике. Према њеним речима, не мењају се суштински аспекти избора за народне представнике. Србија остаје једна изборна јединица, а цензус остаје три одсто. Она је додала да ће за подношење изборне листе и даље бити потребно 10.000 оверених изјава бирача, али ће се уз изборну листу достављати знатно мање пратеће документације. Подвукла је да се за странке националних мањина смањује број потребних изјава бирача на 5.000.

        С. Ст.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести