Очигледно да Бриселски споразум не постоји, Приштина га руши

БЕОГРАД: Очигледно је да Бриселски споразум више не постоји, јер све што смо имали, Аљбин Курти руши, констатовао је вечерас председник Србије Александар Вучић, након последњих дешања на Косову и Метохији.
vucic
Фото: Дневник/ Филип Бакић

Курти је то срушио, видећемо како ће даље да се настави, питање је тренутка како ће даље да буде рушено… Ја се томе не радујем, захваљујући том споразуму смо девет година чували мир, успели да сачувамо готово у истом броју Србе са КиМ као 2013. године што је узасно тешко и ништа од виталних, националних интереса нисмо изгубили, рекао је Вучић.

Он је додао је да је највећи број земаља признало тзв. Косово од 2008.до 2010. године, после тога мање, док је у последњих неколико година значајан број повукао признање, те да треба само погледати резултат.

На питање да ли за Брисел постоји или не Бриселски споразум, Вучић је за Јуроњуз Србија рекао да је Београд био најпоштенији према том споразуму, и да су из ЕУ увек говорили о њему, али да никад нисмо видели конкретну акцију која би натерала Приштину да спроведе највежније одредбе.

Указао је да је Брисел Београду замерао техничка питања, а суштину, Заједницу српски општина, “дух, суштину и со соли Бриселског споразума” није покренуо, зато што их, како каже, то не занима.

Разлог за то је,наводи, што је највећи број земаља ЕУ признало независности Косова, и ништа их не занима, осим како да Србију приближе признању и како да врше притиске на нашу земљу.

Зато се држим Бриселског споразума као ''пијан плота''. Зато сам молио Србе да не пренагљују, јер најлакше је рећи да излазимо из институција.. а, шта ако кажемо да идемо на изборе, на силу отворимо места, кутије, они ће да дођу да пуцају на Србе, имаћемо рат, указао је Вучић.

Додао је да је свестан да таквим решењем највише губи политичка опција коју води, али да је све боље него да се на било који начин угрозе мир и безбедност Срба на КиМ.

На питање зашто је Београду било лакше да разговара са Куртијевим претходницима, одговорио је да је то питање за Приштину, а не за Београд.

Многи пре Куртија су, каже, имали неуопредиво реалистичнији приступ, раузмели су шта је стварност на терену, потребе Срба, да Србија не признаје Косово, док неки то не могу да разумеју.

Али, данас имате и Украјину, и онда сви у региону, а посебно Албанци на КиМ мисле да је то идеална прилика за њих, да је искористе за даље жигосање Срба, за даље спровођење кампање о НАТО … , приметио је Вучић.

На констатацију да Курти не би ништа радио без подршке Запада, Вучић је рекао да је тако и он сам мислио, можда мисли и данас, а не може јавно да каже, али да је сигурно да Курти нечију подршку има, јер све што је радио и ради угрожава мир и стабилност.


Не пада ми напамет да идем на Н1

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да не може да гостује на телевизији Н1 јер то не би било фер према свим грађанима Србије који су приморани да сваког дана слушају увреде на свој рачун од оних који их деле на глупе и паметне, али и због своје деце, које тај медиј вређа.

Вучић је, на питање водитељке Јуроњуза зашто се није одазивао на позив за гостовање док је радила на другој телевизији, Вучић је казао да би могао у шали да каже да је чекао да и она схвати да треба да напусти Н1.

Одговарајући озбиљно, рекао је да има и лични разлог за који је сматрао да је јак.

Чињеница да је тај медиј као и неки други готово 24 часа води кампању против мене. Није проблем што води кампању против мене, ако би отишао тамо осећао бих се посрамљен пред сопственом децом која су неретко била тема у различитим емисијама, и оптужена за најтеже могуће ствари. Веома лоше бих се осећао да погледдам после у Данила, Милицу и Вукана, рекао је Вучић.

Рекао је да одговара на свакојака питања Н1, да показује поштовање према сваком новинару те куће, да не бира питања, да се на професионални начин односи према свакој теми.

На свакој конференцији за новинаре када дођу новинари те куће не бежим од питања, за разлику од других. Навикао сам и научио да трпим ударце и ако желите да уђете у политички ринг, морате бити спремни да примате и ниске ударце. Међутим они у том рингу користе троје моје деце и вежу их у тај ринг па онда мало по њима мало по мени. Не пада ми напамет да тамо гостујем, рекао је он.

Водитељки је на питање одговорио и контрапитањем - да ли би она, када би неко ко јој је долазио у кућу 20 година на сваки рођендан, окачио постер са најопаснијим криминалцима деце на тој телевизији и рекао да је најгори од тих криминалаца њено дете, одлазила у ту кућу.


Поновио је да је Београд био спреман на компромис да би Срби гласали на КиМ, да су били спремни да све иде преко официра за везу, али су из Приштине инсистирали да се Влада Србије обрати тзв. “Влади Косова”.

Хтели смо комромис, да Срби изађу на изборе, прихватила Квинта, и Брисел, али је Курти рекао - не, једино тражи признање. Признање никада нећете добити, поновио је Вучић.

За ЕУ Косово је њихово дете које су створили на уштрб Србије

Председник Србије је изјавио да је за земље ЕУ Косово њихово дете које су створили разарајући Србију, као и да поједини у региону покушавају да злоупотребе међународну позицију Србије и искористе моћне западне савезнике у борби против ње.

Вучић је, на питање шта му страни званичници из ЕУ кажу када је реч о актуелној ситауцији на КиМ, с обзиром да увек каже како са тим земљама имамо пријатељске односе, рекао да Србија има односе са свима, као и да има пријатељске односе са земљама ЕУ, али да то не значи да смо сагласни са њима по свим питањима.

Посебно не по питању КиМ, казао је Вучић.

Кажу ми да нису срећни што је Курти одбио да организује изборе, али ће дан после тога, јер неће сачекати ни дан да прођу демонстрације на КиМ и виде да је све протекло мирно, изаћи са саопштењем како су веома забринути за безбедносну ситуацију и да траже од оних који то организују да не крше јавни ред и мир... За њих је све то исто. И наравно оштећени су Срби, навео је Вучић.

Додаје да поједини, као што је то раније урадио британски амбасадор на КиМ, кажу отворено да је Косово суверена земља и да имају право да раде шта хоће и слично.

Косово је за њих њихово дете, они га створили разарајући Србију. Они мисле да имају право да чувају своје дете и увек на штету Србије и мисле да раде исправно и потпуно су искрени у томе. Као што сам ја потпуно искрен када кажем да би ме било срамота да се хвалим акцијом 19 земаља према једној земљи, навео је Вучић.


Биће великих промена у саставу нове владе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће у новој влади бити великих промена.

На питање да ли то што на листи СНС на парламентарним изборима има пуно стручњака, а мало министара из владе, значи да је то оцена рада владе, Вучић је гостујући на Јурозњу Србија рекао да се ту не ради о оцени рада владе.

Готово да их није било (министара) ни прошли пут, није то оцена рада владе. Зато што верујемо да ћемо добити већинско поверење народа и да ћемо моћи да наставимо. А да ли ће бити промена у министарском саставу, свакако ће бити великих. И то ћу покушати да изгурам пре него што неко други не преузме функцију председника СНС-а, нагласио је Вучић.

Како је рекао, то ће бити његов велики допринос даљем реформисању и напретку СНС.

Јер мислим да је СНС урадила велике и важне ствари за Србију и не сме да заврши на историјском сметлишту попут Демократске и неких других великих странака, додао је Вучић.


На питање зашто каже да је у току координисана акција у региону где покушавају да Србију увуку сукоб и да је представе као противника западне цивилизације, Вучић је рекао да је то тачно да се то види по изјавама које дају сваки дан и "Курти, Ђукановић и део поличког Сарајева и Загреба".

А на питање да ли то угрожава иницијативу Отворени Балкан, Вучић каже да су то управо они који се нису укључили у ту иницијативу и да није никад споменуо Тирану и Скопље.

Сви су добродошли у Отворени Балкан, поручио је Вучић.

Желим да кажем људима да обрате пажњу како и на који начин покушавају да злоупотребе позицију Србије и како и на који начин хоће многи у региону да искористе моћне западне савезнике у борби против Србије, навео је Вучић.

Знамо да је Курти донео одлуке о смени судије Стевановић

Знамо да иза смене Љиљане Стевановић, председнице Основног суда у Косовској Митровици стоји Аљбин Курти и знали смо да је припремио и смену шеторице полицајаца, само што је данас одустао од тога због притиска Квинте, рекао је Вучић.

Он је истакао да је, када је потписан Бриселски споразум, договорено да се српске судије интегришу у такозвано косовско правосуђе и они су то прихватили као одлуку српске државе.

Не може Аљбин Курти да руши Бриселски споразум или било ко други да их смењује зато што им се не свиђа, јер је видео да је та жена била у Београду на неком састанку. Лагали су да су они били на седници Савета за националну безбедности, објаснио је Вучић за Јуроњуз.

Каже да су српски полицајци били спремни сви да положе оружје и изађу из полиције, у случају да је дошло до смене шесторице полицајаца.

Послушали су ме, и договорили смо да ћемо разговарати за седам дана. Шта би било ако, не дај Боже, неко силује српску девојчицу, ко ће да хапси, суди, јер Албанци сигурно неће, објаснио је он.

Вучић је указао да су, на пример у Лепосавићу од 108 полицајаца 104 Срби.

Када би их надоместили албанским полицајцима, какав би хаос наступио. То би било само питање тренутка када би већи инцидент наступио, указао је он.

Вучић је казао да се стално пита како такве одлуке доносе у Приштини, као што је одлука да се не дозволи неком да гласа.

Осим ако није помислио да ће тих 50.000 гласова да одлуче изборе. Неће ни тих 50.000, ни 100.000, а ни милион, јер ће разлика бити огромна, а разумем Куртија да би желео неког другог у Београду, не мене, рекао је он.

Тренутну ситуацију на КиМ Вучић је оценио као напету и мирну и изразио је задовољство што су данашње демонстрације, које су Срби организовали на северу и југу, у Митровици и Грачаници, били достојанствене и мирне и највеће до сада.

Уочавам велику напетост. Осетио сам код њих, на састанку после седнице Савета националне безбедности ту напетост. Далибор Јевтић и људи са југа да траже излазак из институција то је последње што сам могао да очекујем. Ти људи су забринути због ускраћивања права на изборе, али и због проблема, као и како их малтретирају када виде крштење српског дечака, па упадају до зуба наоружани косовски полицајци и траже ковид дозволе, што иначе не чине, објаснио је он.

Рекао је да, када је реч о суспензији, како тврди Приштина, Љиљане Стевановић, а де факти смени, у последњој реченици саопштења Курти каже да све ради у договору са ЕУ и НАТО.

Ја се никада нисам мешао у правосуђе, то су радили они који Куртија одавде подржавају или су га подржавали. Само да ми одговори и какве везе има НАТО са Саветом за правосуђе, који је наводно донео одлуку. Нисам знао да је то нова правосудна норма, приметио је Вучић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести