Од 1. јануара 12.000 динара и незапосленим мајкама

НОВИ САД: Покрајинска влада није укинула помоћ породицама у којима се роди треће дете. Напротив, доношењем две нове мере проширује обим помоћи  породицама с троје и четворо деце, пре свега изједначавањем права запослених и незапослених мајка, с обзиром на то да незапослене мајке закон не препознаје.
pokrajina mirovic
Фото: vojvodina.gov.rs

Нови закон, међутим, даје могућност проширење права из популационе политике и сходно томе, Покрајинска влада ће од 1. јануара наредне године незапосленим мајкама а троје деце и четворо деце исплаћивати месечну накнаду од 12.000 динара јер се помоћ коју је од пре две недеље по новом закону почела да исплаћује Република односи само на запослене мајке с троје деце.

Војводина није укинула накнаду за треће дете већ је одговарајућим законом накнаду у износу од 12.000 динара од претходне две недеље почела да исплаћује Република Србија, рекао је на конференцији за новинаре председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Према његовим речима, до сада је једино Војводина обезбеђивала накнаду од 12.000 динара месечно у трајању од две године, а убудуће ће Србија за породице у којима су запослене жене обезбеђивати 12.000 динара у трајању од десет година.

Закон нам пружа могућност да проширимо наша права и ми ћемо од 1. јануара увести накнаду од 12.000 динара за породице с трећим дететом у којима су незапослене жене јер њих закон не препознаје, казао је Мировић.

Друга новина у покрајинској популационој политици односи се на могућност решавања стамбеног питања или побољшање услове становања породица с троје и четворо деце. Конкурс за доделу бесповратних средстава за решавање стамбеног питања очекује се већ за око месец. Помоћ од 12.000 динара, коју је Покрајинска влада до сада исплаћивала мајкама с троје деце до навршене друге године живота трећег детета, а сада по новом закону исплаћује Република у трајању од десет година, обезбеђује да запослене мајке с троје деце, уместо досадашњих око 2.300 евра, колико су укупно примале за две године, примају укупно 12.500 евра, због тога што се помоћ исплаћује осам година дуже него до сада.


Бесповратна средства за стамбено проширење

Међу новим пронаталитетним мерама Покрајинске владе је и могућност решења или унапређења услова становања породицама у којима се роди треће и четврто дете.

За нешто више од месеца, на основу критеријума које ће разрадити ресорни секретаријат, расписаћемо конкурс за бесповратна средства за стамбено проширење породица с троје и четворо деце, и то је мера која у Србији никад није постојала, рекао је Мировић.


Фото: vojvodina.gov.rs

Говорећи о тим новинама, председник Покрајинске владе је демантовао неистините наводе појединих портала да је Покрајинска влада укинула накнаду за треће дете. Мировић је рекао и да је након ребаланса буџета у Покрајини за мере популационе политике обезбеђено 727 милиона динара. Говорећи о новим мерама Покрајинске владе, Мировић је навео да је Покрајина прва у Србији која уводи помоћ и незапосленим женама с трећим и четвртом дететом.

У ту категорију спада око 2.000 жена у Војводини и због тога смо одлучили да реализујемо ту меру која ће почети да се примењује од 1. јануара 2019. године, навео је Мировић.   

Он је додао да је циљ његове администрације да запослене и незапослене мајке које имају троје и четворо деце учини равноправним.

Како је подсетио, Покрајинска влада је у јуну ове године основала буџетски фонд за пронаталитетну популациону политику и најавио наставак суфинансирања биомедицински потпомогнуте оплодње за друго, треће и свако наредно дете.

У Војводини ће бити проширен обим права, у оквиру закона, а уз то ћемо задржати обим финансирања, навео је Мировић.

Он је истакао да на тај начин Покрајинска влада показује да је један од њених приоритета подстицај рађања и помоћ породицама с троје или четворо деце. 

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести