Од ЕУ додатних 13 милиона евра за управљање миграцијама

БЕОГРАД: Европска унија обезбедила је за активности током 2021. године, а када је реч о управљању миграцијама додатних 13 милиона евра за Србију, а како је навео Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици ЕУ ће наставити да подржава институције у Србији као и током претходних неколико година да помаже Србији да ефикасно и хумано управља миграцијама.
fabrici, tanjug
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk
Како је саопштено из ЕУ инфо центра, кроз подршку ЕУ, Србија примењује свеобухватан приступ који је базиран на четири кључне компоненте - Комесаријат за избеглице и миграције обезбеђује смештај, храну и заштиту за мигранте и избеглице, а Министарство здравља и Министарство образовања обезбеђују медицинске и образовне услуге мигрантима док су на територији Србије.
 
Такође, кроз ту подршку Међународна организација за миграције (ИОМ) помаже институцијама Србије при пружању заштите мигрантима и спроводи програм асистираног добровољног повратка и реинтеграције за мигранте у сигурне земље порекла и појачава се управљање границом јачањем капацитета МУП-а.
 
Појачава се управљање границом јачањем капацитета Министарства унутрашњих послова. Припадници Граничне полиције Министарства унутрашњих послова границу са Бугарском и СеверномМакедонијом чувају заједно са гостујућим колегама из земаља Европске уније.
 
Текућа Подршка ЕУ управљању миграцијама у Србији, како наводе, показала се као кључан и одржив програм и током КОВИД-19 пандемије, па и током 2020. када је број смештених миграната на моменте прелазио и 9.000.
 
Према речима комесара за избеглице и миграције Владимира Цуцића, на територији Србије тренутно тренутно је око 6.200 миграната.
 
Цуцић је оценио да је помоћ ЕУ управљању миграцијама у Србији драгоцена и додао да истовремено Србија, као земља транзита за мигранте, испуњава све своје обавезе на европском путу.
 
Фабрици навео је да присуство миграната и избеглица значи и константну бригу о тој популацији и то у складу са стандардима Европске уније.
 
"Зато ће ЕУ наставити да подржава институције у Србији да обезбеђују услуге за мигранте на време и адекватно, као и да ефикасније управљају границом", казао је Фабрици и додао да као и током претходних неколико година, ЕУ ће наставити да помаже Србији да ефикасно и хумано управља миграцијама.
 
Навео је да та помоћ осигурава приступ здравственим услугама, школовању и социјалној заштити.
 
Посебна пажња посвећује се малолетницима без пратње, као и инфраструктурним пројектима, казао је Фабрици и захвалио се свим институцијама у Србији које континуирано раде тај важан посао.
 
Свим институцијама укљученим у управљање миграцијама у Србији, као и Европској унији као донатору, од велике важности је правовремено пружање информација јавности о свим питањима у вези са мигрантима.
 
ЕУ је највећи донатор Србије у управљању миграцијама, а од средине 2015. године, када је почео повећан прилив миграната на територију наше земље, ЕУ је донирала више од 130 милиона евра и тако је обезбедила хуманитарну помоћ и заштиту миграната, а посебно деце.
 
ЕУ је подржала Србију и са више од 28 милиона евра да ефикасно контролише границе и тако допринесе безбедности грађана Србије, унапреди безбедност на граничним прелазима и спречи криминалне активности.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести