Одаловић: И ми захтевамо претрагу локација на КиМ због несталих

БЕОГРАД: Председник комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић рекао је да је добро што представници Приштине питање несталих лица сматрају једним од приоритетних питања које би требало разрешити, додајући да ће Србија инсистирати на локацијама на Косову и Метохији, као и на идентификацији око 300 тела која се налазе у мртвачници у Приштини.
odalovic
Фото: Youtube Printscreen

Он је за Косово онлине рекао да је Комисија обавестила међународне представнике и представнике приштинске делегације да су пронађени посмртни остаци на једној локацији код Рашке, али да је рад обустављен тада због лоших временских услова и да би у скорије време требало да се наставе.

Како је истакао, српска страна активно ради на захтевима приштинске делегације, али брине то што приштинска не поступа по захтевима српске стране када су у питању локације које су више година истицали на простору Косова и Метохије.

Одаловић додаје да су недавно идентификовани посмртни остаци два лица на локацији Кижевак, о чему је обавештена приштина и предата им документација.

"То нам помаже у лоцирању потенцијалних других несталих који се на тој локацији налазе. Али то је нешто што ћемо завршити тек када будемо локацију радили и пронашли посмртне остатке, узели узорке и путем ДНК утврдили идентитет", рекао је Одаловић.

Оно на чему ће се посебно инсистирати су локације које је предложила српска страна.

"Наше локације су нешто на чему инсистирамо и на састанку Радне групе, тражићемо потврду Приштине, на којим локацијама ћемо радити и када, јер има бар пет локација које су практично потврђене са доста поузданим подацима које би требало претражити. То је оно што очекујемо да нам Приштина саопшти, када и шта радимо", наводи Одаловић.

Према информацијама које он има, посмртни остаци три војника сахрањени су на локацији на Кошарама, те да се нада да ће врло брзо бити на Кошарама и претражити то подручје и додаје да постоје и локације Лапушник, Будисавци, локација код Ðаковице и једна код Суве Реке.

"Има ту још локација које су давно предате Приштини и очекујемо да се Приштина о њима изјасни и да се издају одређене наредбе за поступање њихових институција на претрагама тих локација", рекао је Одаловић.

Одаловић истиче да се 1.642 лица воде као нестала на консолидованој заједничкој листи.

"Када смо почели да радимо кроз механизам Радне групе, имали смо више од 3.300 несталих тог тренутка, а иначе укупно је било евидентирамо 6.025 несталих са простора КиМ. До сада је 75 одсто случајева решено. Ми инсистирамо и даље на свим претрагама и провери свих информација из било ког извора који дођу до нас или до Приштине", рекао је он.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести