Одаловић: Једно од најтежих питања судбина несталих

БЕОГРАД: Једно од најтежих питања и најтежих последица сукоба на просторима бивше Југославије је нерасветљена судбина више од 10.000 несталих у региону, изјавио је председник Комисије владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић.
Veljko Odalović /Tanjug
Фото: Tanjug

Одаловић је нагласио да је на састанку председника Србије Александра Вучића са хрватским удружењима несталих лица показана спремност државног врха да се "интензивирају провере у свим архивима где се може доћи до података о несталима".

"Покушаћемо да дамо одговоре на нека питања која су извесно отворена ... Интензивираћемо тражење и , како је председник рекао, то ће бити дневни задатак да дамо што више одговора у што скорије време", рекао је Одаловић за РТС.

Он је подсетио је да је у петак заказан радни састанак у Загребу српске и хрватске комисије где ће бити договорен план активности, како би на пролеће почео рад на терену, да се претраже локације на које се укаже.

Одаловић се нада да ће представници српских жртава имати сличан пријем код хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, као што су имали представници хрватских жртава код председника Србије.

Он је нагласио да је током посете председника Србије Загребу истакнута спремност обе државе да се питање несталих као најтеже стави у први план, те да очекује да ће проблем бити превазиђен.

"Овај проблем је предуслов нормализације и стабилизације укупног стања у региону да што више ових случајева несталих разрешимо", нагласио је Одаловић.

Подсећа да се председник Србије јуче састао и са представницима хрватске мањине у Србији и да велики део њихових захтева који се тичу образовних, културних и инфраструктурних проблема могу бити брзо решени.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести