Одаловић: Укидање таксе велики изазов за Куртија

БЕОГРАД: Најважније је да приштинске таксе буду укинуте и да се створе услови да се дијалог настави, изјавио је генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић гостујући у Дневнику РТС.
Veljko Odalović  Foto Tanjug/ S.Radovanović
Фото: Вељко Одаловић  Фото Танјуг/ С.Радовановић

Ово је тренутак за Аљбина Куртија да смогне снаге, без обзира на најављене протесте и отпоре, да укине таксу, каже Одаловић, додајући да је то велики изазов.

Међународни званичници међу којима су и Вашингтон и Берлин који подржавају Приштину све гласније понављају захтев да се укине приштинска такса на робу из Србије, а све сем тога би била авантура по владу Аљбина Куртија, оцењује Одаловић.

"Чини ми се да су никад јасније поруке стигле у Приштину, до сада су по правилу поруке које су из тих центара овако гласно долазиле било поштоване и верујем да ће се ових дана наћи то решење, да ће та одлука бити донета", каже Одаловић.

То што Курти има проблем како да то за унутрашњу употребу прикаже помињући реципроцитет за који ни он не зна шта значи и било чега што би могао да представи као бенефит који ће он добити ако донесе такву одлуку - је њихова унутрашња ствар, објашњава Одаловић.

Према његовим речима, таксе за последицу имају један додатно погоршан ионако тежак положај и Срба и Албанаца који живе на КиМ.

Подсећа да су таксе уведене на робу из Србије, где су највећи конзументи прво трговци, па конзументи Албанци и они су традицонално били усмерени на српску робу а ту робу је заменила роба слабијег квалитета - нешто што за њих није прихватљиво. Каже да су они трпели највећу штету, као и наса привреда и држава.

"Ово је тренутак за Аљбина Куртија да смогне снаге, без обзира на најављене протесте, отпоре да укине таксу, каже Одаловић, додајући да је то велики изазов за косовског премијера.

Из Тиране су се чули тонови о укидању "границе између Албаније и Косова", да је Еди Рама за "мини шенген", а Курти за "макро шенген".

"Иницијатива која је поренута о мини шенгену добра је прилика и за Приштину да буде на одређени начин, у неким питањима који би заједнички решавали, интегрисани део Западног Балкана и да кроз тај механизам који би био један од начина да се проблем са таксама превазиђе, омогући слободан проток робе, услуга и капитала", истакао је Одаловић.

Одаловић сматра да су високополитичке теме које су за дневну употребу и наставак предизборних обећања - попут укидања граница, стварања условно велике Албаније - нешто што у овом тренутку нико не доживљава озбиљно.

"Ако погледамо наш угао, постоји граница између Албаније и Србије, али тема о којима су причали Рама и Курти је покушај албанског премијера да утиче на Приштину да буде неко ко ће бити део целог пакета. Курти то користи да изађе са широм идејом, али Косово није држава", закључио је Одаловић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести