Одбор: Измене закона о заразним болестима неопходне

Чланови Одбора за здравље и породицу једногласно су усвојили Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести
skupstina srbije
Фото: Tanjug (S. Ilić, arhiva)

БЕОГРАД: Чланови Одбора за здравље и породицу једногласно су усвојили Предлог закона о изменама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести, а одређено је да известилац на седници на којој се буде расправљало о том закону буде председник Одбора Дарко Лакетић.

На седници Одбора, чланови су се сагласили да је тај закон, због епидемијске ситуације са којом се земља суочава последњих осам месеци, а услед пандемије вируса корона, неопходан и да га је преко потребно донети.

Лакетић је навео да у тренутку писања самог Закона о заштити становништва од заразних болести Цовид 19 је био непознат, а у међувремену дешавањем епидемије, измене су постале неопходне.

„Измене у Предлогу закона видим као нашу заједничку обавезу да у наредном периоду добијемо једно право поштовање противепидемијских мера, а тиме ћемо добити мање заражених и преминулих“, казао је Лакетић.

У Предлогу измена и допуна закона, за који је Лакетић навео да су га медији окарактерисали као ригидан, на тас је стављен закон и све оно што он носи у смислу савеснијег коришћења противепидемијских мера и оно са чиме се суочава здарвствени систем Србије, односно његова попуњеност.

„То отвара велике проблеме и то не само што код оваквих врста епидемија акутне противепидемијске мере не доносе одмах резултате, већ смо и стара нација, а имамо и много пацијената који болују од хроничмих болести и ти пацијенти не би имали где да се лече ако би се наставило заражавање и хоспитализација у овом броју“, казао је Лакетић.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести