Одбраном територијалног интегритета Србија брани темеље УН

Вучић је нагласио да Повеља УН треба да буде "устав" савремене међународне заједнице и скуп основних принципа, који регулишу међународне односе и процесе у међународној заједници.
Aleksandar Vucic/Tanjug/video
Фото: Александар Вучић Фото: Танјуг/видео

ЊУЈОРК: Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, поводом 75. годишњице Уједињених нација, да Србија одбраном свог суверенитета и територијалног интегритета брани и међународно право и темељне принципе на којима почивају Уједињене нације.

Вучић је нагласио да Повеља УН треба да буде "устав" савремене међународне заједнице и скуп основних принципа, који регулишу међународне односе и процесе у међународној заједници.

"Нажалост, на крају 20. века, ми смо у Србији искусили унилатералне мере и акције, које су подривале и довеле у питање ефикасност мултилатерализма и механизама међународне сарадње, као и само међународно право. Привреме институције у Приштини прогласиле су независност једностраним актом и прекршиле Резолуцију УН 1244, озбиљно минирајући на тај начин безбедност Србије и региона у целини", истакао је Вучић у видео обраћању на састанку Генералне скупштине УН на високом нивоу, поводом обележавања 75. година од потписивања Повеље УН.

Он је подсетио да је Србија потпуно опредељена за проналажење компромисног решења за питање Косова и Метохије.

Поручио је да Србија води одговорну политику и улаже напоре да сачува интересе својих грађана и регионални мир и стабилност.

"Одбраном суверенитета и територијалног интегритета, поштујући Резолуцију 1244 Србија брани и међународно право, Повељу УН, али и коначно ауторитет Савета безбедности", нагласио је председник Републике.

Вучић је истакао да је свет данас суочен са глобалним позивом на буђење да обједини снаге и отвори нову визију бољег, просперитенијег, стабилнијег и безбеднијег света, у којем нико не би био остављен по страни.

Вучић је, нагласио да је ова годишњица прилика да свет поново потврди колективну приврженост мултилатерализму, принципима којима су се сви обавезали Повељом УН пре 75 година.

"Поносимо се чињеницом да је Југославија, чији је наследник Србија, била међу првих 50 потписника Повеље УН. Она је један од оснивача ове међународне организације, која делује више од седам деценија као универзална платформа за дијалог на равноправној основи, играјући важну улогу у одржавању мира и стабилности, заштити људских права и економског развоја широм света", рекао је председник Србије.

Вучић је казао да не треба да чуди чињеница да су српски народ и његови дипломатски представници, активно учетсвовали у свим међународним активностима које су водиле ка оснивању УН са циљем упостављања мира међу нацијама.

Србија, према његовим речима, остаје привржена принципима и основама Повеље УН које су важне данас, колико су биле и у време усвајања тог документа.

"Обележавамо ову годишњицу у време када се читав свет бори са пандемијом, изазовом који је ставио на тест нашу спремност на заједништво, али и поново потврђује да су УН данас потребне исто онолико колико су биле када су основане и да се њен значај не може довести у питање", указао је Вучић.

Дубоко смо уверени да само кроз сарадњу, координацију и поштовање можемо да нађемо глобални одговор на ову глобалну претњу, закључио је председник Србије.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести