Одлука владе: Замрзнуте војне вежбе са свим партнерима

БЕОГРАД/МИНСК: Влада Србије донела је одлуку да у наредних шест месеци прекине са свим војним вежбама и свим активностима са свим партнерима.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

У наредном периоду нећемо учествовати у било каквим вежбама или војним активностима ни с НАТО, ни с ОДКБ, ни с Русијом, САД, Кином, ЕУ, ни са истоком, ни са западон, изјавио је министар одбране Александар Вулин.

Он је навео да ће наше учешће у мировним операцијама бити посебно размотрено и према потреби суспендовано.

Вулин је истакао да се Србија налази под страшним и незаслуженим притиском ЕУ.

Ти пристисци, како је рекао, немају никаквог смисла и нису утемељени у нашим одлукама, поступцима, па чак ни у реалности, и резултат су хистерије која одређује политичке одлуке и правце великих и моћних земаља.

Од нас се тражи да по цену одустајања од наше европске будућности и по цену још већих притисака на нашу политику, и на наш народ на КиМ и у РС, напустимо планиране војне вежбе с Белорусијом, рекао је Вулин.

Министар је подсетио да је Србија одлуком Народне скупштине војно неутрална земља.

Да бисмо сачували позицију војне неутралности и избегли, или бар умањили, последице појачаних напада на земљу, на нашу политику и економију, влада је донела одлуку да у наредних шест месеци прекине са свим војним вежбама и свим активностима са свим партнерима, без разлике, рекао је Вулин.

Он је истакао да процес опремања и јачања Војске Србије неће бити заустављен, те да ће се радити на повећању борбене готовости више и упорније него икада.

Ово је једини начин да сачувамо војну неутралност и ова болна одлука нас обавезује да се ослањамо само на себе и на своју снагу, рекао је Вулин.

Белорусија није добила обавештење од Србије поводом вежбе

Белорусија још није добила никакво званично обавештење Србије да неће да учествује у заједничкој руско-белоруско-српској вежби Словенско братство-2020. која почиње у четвртак.

Нисмо добили званичне документе у вези са одбијањем Србије да учествује у заједничкој вежби, рекао је за ТАСС портпарол белоруског Министарства одбране Игор Гремешкевич.

Вежба Словенско братство традиционално окупља контингенте трупа из Русије, Србије и Белорусије. Први пут је одржана у Русији 2015. године. Од тада се одржава наизменично у свакој од три земље.

Овога пута, то треба да се догоди на полигону Брестске 38. ваздухопловне јуришне бригаде.

Белоруско Министарство одбране раније је саопштило да ће учесници вежбати заједничке операције у борби против тероризма.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести