Одржан помен жртвама Олује; Линта: Хрватска срамота

БЕОГРАД: У Цркви Светог Марка у Београду, као и у другим градовима Србије, одржан је помен жртвама страдалим током акције "Олуја".
pomen oluja, tanjug
Фото: Танјуг (Видео)

Обележено је 23 године од како је протерано 250.000 Срба, углавном цивила, жена и деце, те убијено и нестало око две и по хиљаде.

Парастос је јуче служио патријарх Иринеј.

Помен је данас служен и у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, а венци положени на Пердуовом гробљу.

У Београду је помену присуствовао и председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, који каже да су “Олуја”, али и све друге хрватске војне акције на подручју данашње Хрватске и БиХ, по свом карактеру биле злочиначке, јер је циљ био убијање и протеривање српског народа са својих вековних подручја с једне стране и масовно систематско уништавање српске имовине.

Према његовим речима "јасно је као дан" да је стратешки циљ режима Фрање Туђмана био стварање етнички чисте Велике Хрватске и да је Туђманов режим у суштини извршио агресију на Југославију и на српски народ у Хрватској.

Како истиче, веома је важно што Тужилаштво за ратне злочине активније и снажније припрема предмете који се тичу бројних злочина над српским народом и на подручју данашње Хрватске, Републике Српске, Федерације БиХ, да покреће истраге и подиже оптужнице.

"Неприхватљиво је да 23 године од завршетка рата на подручју данашње Хрватске и БиХ немамо процесуираних злочина против српског народа", каже Линта.

Указао је на чињеницу да хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић одликује хрватске злочинце, а да Хашки трибунал није учинио готово ништа на процесуирању злочина против српског народа на простору бивше Југославије.

И у Бањалуци помен страдалима у "Олуји"

БАЊАЛУКА: У Бањалуци се данас обележавају 23 године од страдања Срба у хрватској оружаној акцији "Олуји".

Положени су венци на Пердувовом гробљу, а у наставку обележавања биће служен парастос у Храму Христа Спаситеља, преноси РТРС.

Парастосу у Храму Христа Спаситеља порисуствоваће председник Републике Српске Милорад Додик, који је јуче у Бачкој Паланци присуствовао Дану сећања на страдале у оружаној акцији "Олуја".

Како се наводи, у Народном позоришту биће одржана трибина "Дани туге и сећања".

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести