ОЕБС шаље мисију за изборе у Србији

БЕЧ: Канцеларија ОЕБС за демократске институције и људска права (ОДИХР) шаље Специјалну мисију за оцену парламентарних избора у Србији, која планира да почне да ради 5. јуна.
Izbori 2020  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Избори 2020 Фото: Дневник.рс

На основу позива Србије за посматрање парламентарних избора 21. јуна 2020. и у складу са својим мандатом, ОДИХР се припрема за распоређивање специјалне мисије за процену избора, наведено је на сајту ОЕБС-а.

ОДИХР је, у процени активности потребних за посматрање предстојећих избора, узео у обзир налазе свог извештаја из новембра 2019. године, у којем се препоручује распоређивање посматрачке мисије.

У том извештају се наводи да ће ОДИХР, уз основни тим аналитичара, затражити да земље чланице ОЕБС у Србију упуте 30 посматрача који ће бити ангажовани на дужи рок и пратити изборни процес широм земље, као и 200 краткорочних посматрача за праћење процедура на сам дан избора.

Вођење изборне кампање, финансирање кампање и извештавање медија су специфични аспекти који би могли заслуживати пажњу посматрачцке мисије, наводи се у извештају и додаје да већини ранијих препорука ОДИХР није посвећена пажња.

У извештају се додаје да је, приликом процене о потреби распоређивања Мисије током избора, узета у обзир и забринутост учесника процеса поводом питања која се тичу поверења у спровођење процедура на дан избора, тачности бирачког списка и начина вођења изборне кампање, нарочито у погледу могућег застрашивања бирача и потенцијалне злоупотребе државних ресурса.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести