Око 5,5 милиона евра из ИПА фонда за нови гранични прелаз 

НОВИ САД: Око 5,5 милиона евра вредан пројекат „Развој прелазног пута у области Кубекхаза (Мађарска) - Рабе (Србија)“, који се реализује у оквиру Interreg ИПА програма прекограничне сарадње између Мађарске и Србије,  представљен је на Новосадском сајму.
pastor ipa fondovi
Фото: vojvodina.gov.rs

Тим пројектом, укупне вредности 5,5 милиона евра, обезбедиће се услови за отварање граничног прелаза између Србије и Мађарске, на тромеђи Мађарске, Србије и Румуније, изградња новог пута у Мађарској дужине 2,3 километара, као и рехабилитација путног правца у Србији дужине скоро 1400 метара, наводи се у саопштењу Скупштине АП Војводине. 

Додаје се да је водећи партнер на пројекту мађарска Национална агенција за инфраструктру (НИФ) с партнерима ЈП Путеви Србије и ЈП Завод за урбанизам Војводине.

Говорећи на конференцији, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор нагласио је да ће тај пројекат, за нешто више од годину дана када буде готов, омогућити да се оствари деценијски сан становника тог подручја, с обе стране границе.

После двадесет година коначно су створене претпоставке да се између Кубекхазе и Рабе отвори стални гранични прелаз, у склопу ИПА програма и стратешких пројеката између Србије и Мађарске. Отварање новог граничног прелаза увек релаксира саобрацјај, а с друге стране овде се ради о веома значајном пројекту за северни део Баната, који памти много лепше дане него што их данас доживљава, казао је Пастор. 

Он је оценио да је тај пројекат евидентан доказ развоја северне покрајине и истакао да је Војводина увек улагала напоре како би се развојне амбиције покрајине укрстиле са развојним амбицијама наших суседа, јер је то заједничка потреба два народа.

Говорећи о значају стратешких инвестиционих и међународних пројеката на територији АП Војводине, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, истакао је да је тај пројекат велика инвестиција и подстицај за Општину Нови Кнежевац и њена насељена места.

Он је додао да је тај ИПА пројекат велика подршка Општини Нови Кнежевац која није статистички неразвијена, али функционално заостаје за просеком Војводине, истакавши да иако мала километража обновљеног пута, требало би да у многоме појача трговину и транспорт и размену људи и роба, наводи се у саопштењу. 

С конференције је поручено да су сви актери пројекта веома посвећени послу, као и да постоји добра сарадња између свих партнера, а као рок за завршетак радова наведен је септембар 2019. године.

На конферецију су учествовали и представници мађарског Министарства за спољну политику и трговину, мађарске Националне агенције за инфраструктуру, Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине и Општине Нови Кнежевац, закључује се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести