Окупљањем привредника почели "Дани Војводине у Бањалуци"

БАЊАЛУКА: Односи Републике Српске и Србије никада нису били бољи, а то је плод мудрих политика државних руководстава које успевају да одговоре бројним изазовима и искушењима, поручио је данас потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић, на свечаном отварању Пословног форума у Бањалуци. 
1
Фото: фото покрајинске владе

Форум се одржава у сарадњи Привредних комора Републике Српске и АП Војводине у оквиру манифестације "Дани Војводине у Бањалуци", саопштила је Покрајинска влада.

Милићевић јеоценио да су у целој Србији, па тако и у Војводини, привредне прилике охрабрујуће. Како је даље навео, индустријска производња у првих осам месеци ове године је, у односу на исти период прошле године, повећана за 6,5 одсто. 

У исто време, вредност нашег извоза, уз раст од 19,6 одсто, већа је од 3,6 милијаради долара. Број туриста који је у том периоду посетио Војводину порастао је за скоро 10 одсто и премашио је 320.000 гостију, од којих су готово половину чинили странци. Коначно, број незапослених лица у Војводини је смањен за 22.569, или за 14 процената.

"Иако је привредна сарадња и данас на завидном нивоу, много је простора за њено интензивирање. На нама је да правне оквире максимално искористимо, и попунимо конкретним креативним решењима и облицима сарадње, чему је и посвећен данашњи скуп", закључио је Милићевић. 

Он је подсетио да су приоритетни пројекти реконструкција пруге Шид-Бијељина, градња Фрушкогорског коридора од Новог Сада до Руме, а затим преко Шапца до Републике Српске, што ће олакшати путне и транспортне везе.

Потпредседница Владе Републике Српске Сребренка Голић истакла је спремност Владе да се максимално ангажује како би помогла привредницима из Српске да снажније изађу на тржиште, као и да подржи сваку инвестицију која из Војводине дође у Републику Српску.

Потпредседник Покрајинске владе позвао је градоначелника у узвртану посету Војводини како би се презентовали потенцијали Бањалуке и Републике Српске Новом Саду, посебно у контексту предстојећих догађаја када ће Нови Сад бити Омладинска престоница Европе и Европска престоница културе.

Делегација Покрајинске владе посету наставља на манифестацији "Дани Војводине у Бањалуци" у организацији Туристичке организације Војводине, где ће на Тргу Крајине у Бањалуци, сутра бити представљене туристичке понуде градова и општина АП Војводине.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести