Омладина YEPP забринута због политичке ситуације у Србији

БРИСЕЛ: Највећа политичка организација младих Омладина Европске народне партије (YEPP) позвала је данас опозиционе странке у Србији и њихове лидере да се уздрже од претњи и недемократских поступака који могу да наруше стабилност у држави уз констатацију да би политичка дебата требало да се води у парламенту "као у свим другим цивилизованим друштвима", саопштила је данас та организације.
stranke, ilustracija
Фото: Илустрација

"YEPP позива те опозиционе странке да учествују у унутарстраначком дијалогу о унапређењу изборног процеса у Србији и да се придруже другим опозиционим странкама које већ учествују у том дијалогу. Једино кроз дијалог, а не кроз бојкот и отворену конфронтацију могуће је постићи компромисно решење о било ком питању", наводи се у саопштењу.

Истовремено, та организација је оценила да је позив једног дела опозиционих странака у Србији на бојкот предстојећих избора "неодговоран чин који може да нашкоди демократији у Србији" и изразила је забринутост због одређених догадаја током протеста једног дела опозиције.

"Забрињавају и инциденти попут насилне провале у зграду националне телевизије моторном тестером, недавне привремене блокаде зграде РТС-а, покушаја насилног продора у парламент и спречавања председника и других званичника да приступе њиховим канцеларијама", наводи се у саопштењу.

YEPP подсећа да је право гласа на фер изборима једно од основних права и елемената демократије и позвала грађане Србије, а посебно младе да користе своја права на предстојећим изборима у пролеће 2020 и да одлуче о својој будућности и да допринесу напретку земље ка европском путу.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести