Опозиција о изборима, ЛДП дошао непозван, Јанковић тражио столицу

БЕОГРАД: Представници опозиције одржали су данас у Народној скупштини округлом сто под називом "Како до поштених избора", а предлози који су изнети кретали су се од формирања радне групе опозиционих странака и удружења, која би се бавила "условима за слободне изборе", измена и допуна закона о народним посланицима и локалним изборима, до бојкота избора.
izbori beograd
Фото: Tanjug

Скупу су присуствовали функционери Савеза за Србију Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, Зоран Лутовац, председник Нове странке Зоран Живковић, председник ДСС Милош Јовановић, председник ПСГ Саша Јанковић, и други председници странака, самостални посланици, представници различитих удружења, покрета и синдиката. 

Ђилас је навео да је данашњи састанак први састанак свих оних који су заиста против власти И  да је то важна слика која се шаље, јер ће, каже, грађани схватити да могу да се договоре, без обзира на разлике и међусобне критике по питању основних демократских вредности.

Најважније је да формирамо то радно тело које ће имати низ захтева и мера, рекао је Ђилас.

Он је додао да је у групи оних који сматрају да на изборе не треба изаћи ако нема никаквих услова, али и да се слаже са аргуметнима Живковића који је упитао - а шта после бојкота. 

Опозиција, каже, треба да се фокусира на ситуације које се дешавају у изборном дану, али и на слободу медија.

Ђилас је рекао да се, како сада ствари стоје, на РТС-у могу појавити само ако се заједно пријаве да учествују у “Слагалици”, као и да је ситуација данас другачија него 90-тих када су постојале три новине и једна телевизија.  

И Саша Јанковић је био за формирање радне групе која би формулисала две групе захтева који би се тицали промене изборних прописа, и слободе медија. 

Борко Стефановић верује да нико од њих неће пристати на фикцију” слободних избора, те да морају бити спремни и на ванскупштинске и ванинституционалне мере. 

Лидер Нове странке рекао је да ће имати разумевање за идеју бојкота избора, ако му неко каже шта се ради сутра (после избора). 

Бојкот је бежање. Неке странке су бојкотовале изборе и резултат је ништа, подсетио је Живковић.

Борислав Новаковић из Народне странке пак сматра да треба озбиљно размислити о бојкоту избора.

Срамота је да они који долазе из Европе констатују напредак, а прећуткује се чињеница да назадујемо у домену медија и владавине права, рекао је Новаковић. 

Посланик Нове Србије - Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић такође мисли да треба "апеловати на важне спољне факторе", али истиче да се пре тога морају изборити они сами, а да то није нимало лако.

Председник ДСС Милос Јовановић сматра да је прерано помињати бојкот или протесте, а верује да треба променити Закон о народним посланицима и упутити захтеве медијима.

После дебате учесника, самостална посланица која је водила скуп Мариника Тепић је прогласила паузу, а онда се јавио Ђорђо Жујовић из ЛДП-а који, каже, није био позван на састанак, питавши да ли је проблем да га саслушају.

Ја ћу ти рећи да је проблем зато што нисте опозиција, према томе немој овде да правиш проблем…чекај, је л' си ти опозиција, коме си ти опозиција? Нама?, упитао га је Бошко Обрадовић, а Жујовић је одогворио да учествује на свим изборима против СНС и да има право нешто да каже. 

Жујовић је ипак говорио, али га је саслушало само неколико учесника скупа, међу којима је био Јовановић из ДС С.

Иначе, Саша Јанковић је последњи дошао на скуп, са петоро сарадника, када су сва места била заузета.

Месту му је ослободио посланик ДС Дејан Николић, али Јанковић није хтео да седне, већ је са својим партнерима из Грађанског блока 381 наставио да стоји неко време и сачека да се ослободе места за све њих. 

Јанковић је са партнерима на крају сео поред Ђиласа, пошто су претходно са тих места због председника ПСГ устали представници Савеза за Србију, Левице Србије, СДС, међу којима су били и Марко Ђуришић и Душан Петровић.

EUR/RSD 117.0683
Најновије вести