Опозиција о споразуму: Има и добрих и лоших страна

БЕОГРАД: Опозиционе странке различито реагују на споразум који је потписан у Вашингтону - од критика целокупног споразума или његових делова, до подршке документу као напретку који је значајан за даље односе Београда и Приштине.
sporazum vasington potpisivanje, Fonet
Фото: FoNet

Тако Странка слободе и правде тврди да у Белој кући није потписан никакав српско-албански, него америчко-српски споразум као део предизборне кампање Доналда Трампа.

У данашњем саопштењу ССП се наводи да је споразум посвећен Израелу, заштити америчких економских интереса у области енергетике, телекомуникација и инфраструктуре, а да се дотиче и Београда и Приштине. ,

ССП тумачи да увођење мораторијума на статусно питање од годину дана значи да после истека тог рока почињу статусни разговори, истиче да је тзв Косово је добило признање независности од Израела, а Србија пристала да пресели амбасаду у Јерусалим, што сматра безбедносном опасношћу због могуће реакције муслиманских екстремиста, а као добре стране споразума истиче прихватања диплома и обавезе неометања слободне трговине.

Лидер ДСС Милош Јовановић оцењује да напредак у решавању економских односа Србије и тзв Косова моууе само начелно да се поздрави у зависности од тога да ли се њиме, како каже, ојачава или слаби позиција земле у решавању суштински важних политичких питања.

Јовановић, како се преноси у саопштењу ДСС, сматра сматра да се договором у Вашингтону делегитимише улога УН, и у том контексту споразум не види као повољан за Србију,

"Сваки потез који води јачању Србије је добродошао али ниједан такав потез не може и не сме бити у супротности са Уставом Републике Србије и међународним правом - посебно резолуцијом 1244 СБУН - који представљају једини могући оквир решавања проблема албанског сепаратизма на Косову и Метохији", поручује Јовановић.

За лидера ЛДП Чедомира Јовановића постизање договора у Вашингтону, је један од кључних корака у побољшању доноса два народа, а да је посредовање Америке у у томе да он буде донет, али и имплементиран, јако важно..

"То је посао политичара и на Косову и у Србији након данашњег састанка у Америци. Да дају све од себе да направимо тај корак напред у односима у времену пред нама. Управо зато подржавам постизање договора", навео је Јовановић у саопштењу.

И лидер СПО Вук Драшковић каже да је споразум у Белој кући отворио врата наде да ће се сви преостали спорови између Србије и Косова, као и у целом региону решавати дијалогом и договором.

"Само тако, а не замрзнутим конфликтима, отвара се убрзани пут према Европи, за економски и демократски препород Србије", рекао је Драшковић и додао да охрабрује чињеница да су САД посвећене европеизацији Западног Балкана.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести