Опозиција од личних сујета до "бриселске мирођије"

БЕОГРАД: Татјана Мацура из Странке модерне Србије сматра да су сујете лидера опозиције препрека да дођу до минимуима око кога могу да се окупе и да наступају заједно, а потпредседника ДСС Зоран Сандић сумња да ће до до тога уопште доћи, мада би уједнињење око изборних услова, како каже било пожељно.
SzS od danas Udružena opozicija Srbije,bez Obradovića Foto: Tanjug/video
Фото: СзС од данас Удружена опозиција Србије,без Обрадовића Фото: Танјуг/видео
Говорећи о односима у опозицији, Мацура је за ТВ К1 рекла да је све јаснији лични раздор између лидера опозиције и да јој се чини да је опозиција померила фокус са важних животних тема, на то какви су односи на личном нивоу између лидера.
 
Да јединства унутар опозиције нема, сагласан је и потпредседник ДС С Зоран Сандић, који истиче да постоји неколико блокова, међу којима и ''''бриселска опозиција'''' која, како је рекао, позива Брисел да у сваком проблему буде ''''мирођија'''' и да нам „кроји капу“.
 
Он је додао и да се ДС С залаже за програмско уједињење, јер, како каже, мора да се зна ко је левица, ко десница, ко десни центар...
 
По питању међустраначког дијалога, Мацура је навела да је у овом тренутку потребан медијатор, јер су власт и опзиција у Србији "ископали ровове" и не дозвољавају дијалог на примерен начин.
 
"Жао ми је што морам да признам да су нам неопходни медијатори да бисмо седели за истим столом са оним људима за које смо сигурни да не би седели ни на истој планети", рекла је Мацура.
 
Сандић међутим каже да дијалог власти и опозиције јесте нужан и неопходан, али с сматра да су странци као посредници непотребни.
 
Према његовим речима, требало би да се ''''издигнемо'''' и покажемо да смо држава и да не морају ''''нижеразредни политичари“ из ЕУ да нам креирају како ћемо водити изборну кампању и какви ће нам бити услови, јер то урушава достојанство Србије, дој Мацура
 
истиче да ти европарламентарци и нису толико странци, јер Србија претендује да буде члан ЕУ.
 
"Они имају интерес да се стање демократије уреди по угледу на добре праксе ЕУ. Не сматрамо их толиким странцима, али нам смета пристрасност учесника дијалога“, рекла је Мацура и додала да би волела да у дијалогу, и поред посредовања ЕП, учествују и представници ДС С-а.
 
Сандић је навео и да пред власт треба да изаћи са захтевима који се, пре свега, односе на медијске слободе, посебно на медије са националном фреквенцијом, затим на изборни процес.
 
''''Не сме више да буде црних џипова, притиска на бираче, куповине гласова, а ако до тога дође, тужилаштво и полиција треба да реагују, да нема функционерске кампање у оној мери као до сада'''', навео је Сандић.
 
Додао је да после захтева ДС С и дела опозиционих странака на јавном сервиса почела једна дебатним емисија, али то је, како каже, ''''кап у мору''''.
 
На питање да ли опозицији осим става о "кривици медиј", постоји још нешто око чега треба да се ''''ломе копља'''', Сандић је рекао да је сагласан са тим да ''''политику треба вратити у политику'''' и да се расправља о политичким програмима и начелим, али да би се то могло, како је истакао, кључ су слободни медији.
 
Са таквим ставом сагласна је и Мацура, која каже да није до краја истина да опозиције нема у медијима са националном фреквенцијом, али да је то "као да кашичицом воде гасите пожар.
 
Разуме да се телевизије руководе тиме ко је парламентарна опозиција, а ко не, и да заступљеност зависи и од тога, али подсећа и на специфичне услове због короне, да немају могућност окупљања на затвореном и отвореном простору, да иду од врата до врата и упознају са програмом.
 
Опозицији, наводи, требају дебатне емисије на телевизијама са националном фреквенцијом, са малим бројем учесника.
EUR/RSD 117.1484
Најновије вести