Опозиција осудила реакцију полиције на протесту у Новом Саду

БЕОГРАД: Опозиционе партије осудиле су данас реакцију полиције и употрбу силе на протесту у Новом Саду када су грађани протестовали пред почетак седнице Скупштине Града Новог Сада због усвајања новог Генералног урбанистичког планг до 2030. како наводе заједно са грађанима борили против предаје града у руке крупног капитала и "власника сумњивог новца".
с
Фото: Р.Хаџић

Новосадски одбор Демократске странке оптужио је градоначелника Милоша Вучевића и владајућу странку да стоје иза немилих сцена, а потпредседник Народне странке Борислав Новаковић изјавио је да су протести и употреба силе означили "почетак пада градске власти".

Наводе да ће до краја инсистирати да се расветли позадина данашњих инцидената, односно да се утврди ко је наредио да се у Бановинском пролазу поставе ограде и спречи слободно кретање, ко су они који су тукли грађане, ко их је ангажовао за тај прљави посао. Додају да су већ затражили одговор од Управе за заједничке послове покрајинских органа.

И ГО Странке слободе и правде осудио је примену силе на протесту уз незадовољство што се ГУП усваја упркос протестима.

"Да зло буде горе, градски оци су се оглушили о примедбе грађана, организација, политичких патија и стручне јавности, који су на јавној расправи изнели више од 10.000 примедби, али и на грађански протест који се одвијао данас, паралелно са седницом", навели су из

ССП.

Двери које су такође са свим опозиционим партијама биле на протесту наводе да су се грађани окупили како би спречили усвајање ГУП-а који отвара врата даљем урбанистичком хаосу, као и, како тврде, наставку криминала и корупције између новосадских функционера СНС и њима блиских инвеститора.

Покрет за преокрет осудио је, како кажу бруталност припадника Жандармерије и приватног обезбеђења које је повредило више учесника протеста, а меду њима како тврде и председника Покрета Јанка Веселиновића.

Покрет сматра да је грађанска дужност да се на све легалне начине супротставе власти СНС јер се усваја "инвеститорски ГУП " који како тврде треба да уништи приобаље, промени ток Дунава и угрози мир грађана на Булевару Европе, Телепу и Сремској Каменици.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести