Опозиција за бојкот парламената и евентуалних избора

БЕОГРАД: Представници дела опозиције окупљени око Савеза за Србију, али и још неколико опозиционих покрета представили су данас документ који су назвали „Споразум са народом“ у којем се између осталог обавезују да неће учествовати на изборима, уколико се не обезбеде фер и поштени услови, и најављују да ће" напустити све скупштине у којима су укинута демократска начела“. 
protesti
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Споразум од седам тачака је, наводи се у тексту споразума који је упућен медијима, одговор на позив организатора протеста „1 од 5 милиона“ који су тражили да опозиција представи „ јасан план здраве државне управе“ и да напише како ће грађани моћи да их контролишу и смене ако не буду ваљали. 

Потписници текста се обавезују да ће се супротстављати, како дефинишсу,"насиљу и заштитити све угрожене грађане који се нађу на удару песнице власти због другачијег мишљења“, да ће „обелоданити и преиспитати све акте који су до сада усвојени и које би, како кажу, садашњи недемократски режим усвојио, а који угрожавају државне и националне интересе“, као и да ће напустити рад свих скупштина у којима су укинута демократска начела. 

Они наводе да да ће, када се успоставе услови за слободне изборе, радити на формирању једне заједничке листе, на којој би поред страначких кандидата били и представници синдиката, струковних и грађанских удружења, студената, професора, академика и јавних личности. 

Након избора најављују формирање "владе стручњака која има годину дана "да уведе дефинисане системске мере, међу којима су - успостављање независног судства, , увођење специјалног тужиоца за корупцију, организовани криминал и трговину утицајем, спровођење лустрације, испитивање порекла имовине, успостављање социјалног дијалога.. након чега ће би били "расписани слободни избори". 

Истичу да ће споразум понудити представницима протеста „1 од 5 милиона“, али и осталим грађанима Србије, а поручују да је документ отворен за приступање других потписника.

Потпис на документ ставили су: Оснивачи СзС - Драган Ђилас, Бошко Обрадовић - Двери, Зоран Лутовац - ДС, Небојша Зеленовић - Заједно за Србију, Милан Стаматовић - Здрава Србија, Борко Стефановић - Левица Србије, Вук Јеремић - Народна странка, Славиша Ристић - Народни покрет Срба са КиМ „Отаџбина", Јанко Веселиновић - Покрет за преокрет, Жељко Веселиновић - УСС Слога. 

Споразум су прихватили и Јован Јовановић - Грађанска платформа, Зоран Живковић - Нова странка, Сергеј Трифуновић - Покрет слободних грађана, Борис Тадић - Социјалдемократска странка, Татјана Мацура - Странка модерне Србије, самосталне посланице Ана Стевановић и Мариника Тепић. 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести