Оптужница против косовских министара због злоупотреба 

ПРИШТИНА: Специјално тужилаштво поднело је данас оптужницу Основном суду у Приштини против 19 особа, међу којима су и бивши министри у влади Ненад Рашић, Мимоза Љиља Кусари, Дардан Гаши и Бесим Бекај због малверзација у вези са приватизацијом хидроелектрана, којим је Косовска енергетска корпорација оштећена за више од милион евра.
Zastava samoproglašene Republike Kosovo Foto Tanjug / Z. Žestić
Фото: Застава самопроглашене Републике Косово Фото Танјуг / З. Жестић
Остали оптужени, такође за кривично дело злоупотреба службеног положаја или овлашћења, су Ф.Х, А.Ђ, Ф.Ц, М.Р, А.Н, Ф.К, И.И, Г.Ј, Б.Б, Г.Ш, Н.Х, А.А, Б.Х, К.Б и Л.Ф, јавља Индекс онлајн, а преноси Косово онлајн.
 
Специјално тужилаштво извештава да су оптужени Б.Б. председник владиног Одбора за приватизацију, те М.К., Н.Р., Д.Г. и Л.Ф. чланови владиног Одбора за приватизацију у својству службених лица, омогућили материјалну корист другој особи и премашили своје надлежности.
 
Они су поступали у супротности са својим дужностима и правима која су дефинисана као члановима Одбора, јер су 8. маја 2013. године једногласно гласали да "Љимак-Цалик" треба да приватизује хидроелектране које производе електричну енергију - хидроелектрану Љумбарди, хидроелектрану у Буриму, хидроелектрану Радавц и хидроелектрану Диканце.
 
По оптужници се настављају злоупотребе и прекршаји у вези са тим хидроелектранама јер је имовина требало да остане у оквиру КЕК и под концесијом, те су та енергетска корпорација, као и влада и акционари, остали ускраћени за месечну закупнину за преостале периоде концесије у износу од 1.054.000,00 евра, који је требало бити уплаћен КЕК-у, а не приватизационом предузећу.
EUR/RSD 117.1205
Најновије вести