Организатори политичког протеста "Србија против насиља" прочитали захтеве

БЕОГРАД: На протесту "Србија против насиља" организованом испред Народне скупштине у Београду, обратила се наставница Марина Видојевић, активисткиња покрета Крени промени, која је испред организатора протеста прочитала захтеве.
t
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Тражи се заустављање даље промоције насиља у медијима и јавном простору, смена РЕМ-а, укидање појединих штампаних медија и таблоида, као и одузимање националних фреквенција медијима који промовишу насиље.

Поред тих захтева, организатори траже и смену министра унутрашњих послова Братислава Гашића, министра просвете Бранка Ружића и директора БИА Александра Вулина, као и хитно сазивање седнице  Народне скупштине на којој ће се размотрити одговорност Владе Републике Србије и безбедносна ситуација у земљи.

Организатори протеста су навели да је рок за испуњење свих захтева петак 12. мај.

Међу окупљенима су и председник Странке слободе и правде Драган Ђилас, председник Демократске странке Зоран Лутовац и посланик ДС Срђан Миливојевић, председник Народне странке Вук Јеремић и потпредседница Санда Рашковић Ивић, Радомир Лазовић из Не давимо Београд, као и Александар Јовановић Ћута, потпредседник странке Заједно.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Скупу "Србија против насиља", организованом поводом трагедија у Београду и Младеновцу, осим опозиционих лидера, присуствују и главни и одговорни уредник "Таблоида" Милован Бркић, затим Пјотр Никитин, из про-украјинске организације "Чини добро", као и Дејан Златановић, оснивач и уредник интернет портала "Србин.инфо".

Улице око Народне скупштине су затворене.

Протести дела опозиције у Чачку, Пожеги и Новом Саду

Протести које је заказао део опозиције одржани су данас у Чачку, Пожеги и Новом Саду.

Протест дела опозиције окупљене око Народне странке, Двери, ПОКС-а, Морамо-Заједно одржан је на градском тргу у Чачку.

На протесту нешто више од стотину грађана није било говора и обраћања, већ ће, како кажу, сачекати одговор Владе на захтеве који су предати на скупу опозиције у престоници.

У Пожеги се на градском тргу окупило неколико десетина грађана на скупу под називом "Све мора да стане - Пожега против насиља".

Према речима организатора, повод скупа је незапамћени трагични догађаји који су погодили српско друштво, а како је најављено, ''послаће се слика љубави и солидарности - без икаквих обележја и подела''.

Неколико хиљада грађана у Новом Саду кренуло је у протестну шетњу под називом “Све мора да стане”, а окупљање је почело на Тргу слободе.

Према речима Брајана Брковића, из Грађанског покрета “Браво!”, намера скупа је исказивање солидарности и саосећања према жртвама страдалим у Београду и Младеновцу.

Међу окупљенима је био и стриц једне од страдалих девојчица у београдској школи који је за Тањуг изјавио да ожалошћене породице не траже освету, већ одговорност.

Скуп је почео окупљањем на Тргу слободе, а планирана је шетња до Дугиног моста и бацање венаца и цвећа у Дунав.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести