Орлић: Србија ће чувати мир, али и безбедност Срба на КиМ

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Владимир Орлић рекао је данас да ће Србија чувати мир и стабилности, али и безбедност Срба на КиМ и да очекује појачавање старних притисака на нашу земљу после 17. децембра.
с
Фото: FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/bs.

"Од 17. децембра ће поново доћи представници највећих држава да изнесу своје мишљење и виђење о КиМ, али је најважније да пружимо подршку предсенику Вучићу који је добио убедљиву већину на последњим изборима. Чуваћемо мир, и стабилност, али и безбедност Срба на КиМ и да се боримо мудро, хладне главе и постојано и уз све тешке притиске који ће после 17. да буду још гори", рекао је Орлић за Танјуг.

Он је оценио да Срби у Покрајини преживљавају дословце терор, чија позадина је притисак на њих да се иселе.

"Јуче је био Међународни дан људских права и запитате се да ли је могуће шта се дешава српском народу у сред Европе, да им се крше основна људска права сваког дана и на то сви ћуте, а запитате се шта би радили да се то дешава њима и њиховим грађаниама", истакао је Орлић.

Он је нагласио да се Срби на КиМ кажњавају затвором за вербални деликт, а претходно их Куртијева власт малтретира.

"Ови Куртијеви човека ставе у ланце, упадну у кућу и баце га годину дана у затвор само зато што је рекао нешто што им се не свиђа. Све то само зато да би истерали Србе. Курти све време покушава да протера Србе са КиМ и све што раде раде због тога", рекао је Орлић.

Додао је да наша држава и председник Вучић покушавају да сачувају мир у немогућим условима.

"Курти и Приштина неће да испуне своје обавезе, него уништавају српски народ, а ми покушавамо да сачувамо мир. Не само за Србе, него и за Албанце, а Курти покушава да за све њих направи пакао. Десет година поштујемо споразум, а ви нећете ту једну једину ствар да урадите која је била ваша обавеза. Људи су изашли и рекли да неће да учествује у томе", објаснио је председник Скупштине.

Он је проценио како ће наредни Куртијеви потези бити да заврши формирање такозване војске Косова, да укине Србима право да буду представљени и да убаци своје људе у владу у Приштини, попут Ненада Рашића и Раде Трајковић, како би тврдио да су они представници Срба, иако су добили 0,17 одсто гласова на изборима.

Орлић сматра да Кфор неће прихватити захтев Београда да се 1.000 припадника наших снага безедности врати на КиМ, у складу са Резолуцијом 1244.

"Они то неће да прихвате и даће хиљаду неких изговора и разлога, али ми то тражимо, јер на то имамо право. Ако би били коректни, требало би да кажу 'У реду, само да видимо на који начин'. За нас је важно да смо ми на то спремни и да не може нико да каже да нико никада није тражио то на шта имамо право", објаснио је Орлић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести