Орлић: У случају браће Битићи све да буде у складу са законом

ВАШИНГТОН: Нека органи раде свој посао и нека све буде у складу са законом, изјавио је председник Скупштине Србије Владимир Орлић поводом убиства америчких држављана албанског порекла 1999. године, браће Битићи.
Vladimir Orlić Foto: Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Орлић је у другом делу интервјуа за Глас Америке рекао да нико не треба да очекује да ће неко да буде невин због тога што је можда негде политички сврстан, као што не сме да буде и аутоматски крив, те додао да злочини не смеју да буду релативизовани никако.

"Злочин је злочин према коме год да се догоди и ко год да га почини", истакао је Орлић и додао да тужилаштво и суд треба ту да кажу шта мисле и да свакако ураде свој посао.

"Разумем и зашто питате политичара за теме као што су односи према злочинима. Неретко се дешавало да политичари шаљу поруке да неће да покажу одговорност према злочинима", рекао је Орлић изневши тврдње да се то дешавало и на Косову када су међу жртвама били припадници српске националности.

На питање да ли сматра да је убиство браће Битићи злочин и да ли тај случај треба да добије свој епилог, Орлић је поновио да одговор на то питање треба да дају правосудни органи.

"Ако они кажу ''да'' – то је неспорно и онда ту више нема нико ништа да коментарише. Ако они кажу другачије – биће онако како кажу", објаснио је Орлић.

На питање како тумачи то што 23 године правосудни органи не могу да дају одговор на то питање, Орлић је рекао да се, према ономе што зна, Тужилаштво за ратне злочине бави тим питањем.

"И колико они могу, или не могу да изведу, одговарајуће доказе – претпостављам диктира и њихов посао", додао је Орлић.

На тврдњу новинара да судски поступак у случају паљења амбасаде САД у Београду 2008. током протеста "Косово је Србија" не одмиче и да ли на тај треба да се понаша одговоран партнер који настоји да гради најбоље односе са једном од најмоћнијих држава света, Орлић је одговорио:

"Као политичар могу да вам кажем – нека се све уради по закону. И судска пресуда ће бити оно што ће свако моћи да каже да се сматра исправним исходом".

Навео је да се суд бави тим питањем у складу са законским процедурама, те додао да не види шта би политичари требало да коментаришу о поступку који је у току.

На питање да ли му је као политичару и грађанину Србије прихватљиво да ова два судска поступка толико дуго трају, Орлић је одговорио да нико, као грађанин или политичар, неће рећи да поступци треба дуго да трају.

"Увек ћемо сви бити за то да правосуђе максимално ефикасно обавља свој посао. Зашто некада то траје јако дуго – различити су ту фактори и проблеми. На неке смо покушали да нађемо одговарајући одговор, односно, да ствари променимо на прави начин", рекао је Орлић.

На питање да ли сматра да ова два случаја непотребно оптерећују односе САД и Србије свих ових година, Орлић је рекао да би све оно што доприноси да наши односи буду бољи увек било искључиво добродошло.

"Не само два случаја о којима говорите - све оно што оптерећује односе, уколико бисмо могли да превазиђемо, то би било важно јер наша оријентација јесте да размишљамо о будућности и да заједнички направимо неке добре и важне ствари", истакао је Орлић.

Он је у интервјуу за Глас Америке говорио и о другим темама, између осталог о односу према медијима, људским правима, демократији...

На констатацију новинара да бројне угледне међународне, али и домаћи посматрачи и организације упозоравају да се у Србији из године у годину бележи назадовање у области демократије, људских, грађанских и медијских слобода и права и питање да ли се може поправити та слика која из Србије одлази у свет, Орлић је рекао:

"Заправо, морам да вам кажем да Србија – ако погледате различите релевантне извештаје и резултате мониторинга мерења међународних организација није држава која одступа у погледу тих категорија које сте навели од референтних држава Европе – чланица Европске уније".

Као пример је навео извештаје који се тичу индекса слобода који годинама раде Фрејзер институт, Кејто институт, Либералес, Фридрих Нојман фондација који, додао је, годинама говоре о томе да Србија у последње време и годинама напредује по оценама када је реч о личним и економским слободама у односу на период од пре десет година.

"То је, рекао бих, показатељ да неке добре ствари радимо у том погледу. Не знам да ли сте приметили последњи, овогодишњи извештај Репортера без граница. Србија је за 14 позиција унапредила своје рангирање за само годину дана", додао је Орлић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести