Откривена спомен плоча убијеном турском амбасадору у СФРЈ

БЕОГРАД: Министри спољних послова Србије и Турске Ивица Дачић и Мевлут Чавушоглу открили су данас у Београду спомен-плочу убијеном турском амабасадору у некадашњој СФРЈ Галипу Балкару, на углу Ресавске улице и Булевара краља Александра (тадашњих улица Генерал Жданове и Булевара револуције), месту где је 9. марта 1983. године смртно рањен.
d
Фото: Tanjug

Након откривања споме-плоче на којој на енглеском и српском пише: "У знак сећања на његову екселенцију Галипа Балкара, амбасадора Републике Турске у Београду, убијеног у терористичком нападу на овом месту 9. марта 1983. године и на студента Жељка Миливојевића, који је погинуо храбро се супротстављајући терористима”.

Убијеном амбасароду, министри, председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић и окупљени грађани, одали су почаст и минутом ћутања.

Министар Дачић казао је да се откривањем спомен-плоче трајно одаје пошта колеги дипломати, као и да се данас, у знак сећања, чини оно што је требало давно учинити.

Наводећи да је Балкар изгубио живот у Београду, он је казао да је тога дана Србија постала непосредни сведок стравичног акта насиља.

“Уписујемо име Галипа Балкара у вечну књигу оних дипломата који су сопственом жртвом задужили своју домовину”, казао је Дачић, додајући да је тог 9. марта немили догађај угрозио и животе других Београђана.

Истакао је да се не сме заборавити пуковник Слободан Брајовић, као ни Зорица Золотић и студент Жељко Миливојевић, који су се супротставили нападачима покусавајући да их савладају.

Нагласивши посебно улогу студента Миливојевића, Дачић је казао да је жртва тог младића била оличење колективног духа и нашег народа и наше земље, као и да најбоље осликава да Београђане није тако једноставно уплашити терором и страхом.

“Данас, 36 година након немилог догађаја одавањем поште Галипу Балкару наша држава и наш народ још једном недвосмислено осуђује сваки покушај екстремизма као и сваки вид уношења немира и дестабилизације. Овим даном и чином указујемо на важност одсуства насиља, али и на значај мирног превазилажења размирица”, истакао је Дачић.

Турски министар спољних послова Чавушоглу захвалио је Србији и српским властима на томе што су и 1983. године били а и сада су против тероризма.

Чавушоглу је захвалио и министру Дачићу, за којег је навео да је његов "пријатељ и брат", који је дао допринос да се постави плоча убијеном турском дипломати, и истакао да ће се Турска борити против сваког вида тероризма без обзира на идеологију коју има у својој основи.

“Наш Галип Балкар, који је вршио дужност амбасадора у Београду од 1981. до 1983. године, убијен је на овом месту од терористичке организације ''Извршитељи правде за јерменски геноцид''. Оно што не сменмо заборавити јесте да је живот изгубио и студент Жељко Миливојевић који се херојски супротставио, а убијен је нешто касније", рекао је Чавушоглу.

Он је подсетио да је тог дана убијен и возач амбасадора Неџад Каја.

Говорећи о убијеном амбасадору Балкару, рекао је да се ради о дипломати и човеку којег је народ волео и додао да је управо то карактер који је саставни део сваког турског дипломате.

“Жеља нам је била да се окупимо и одамо почаст нашим жртвама”, рекао је Чавушоглу.

Убиство турског амбасадора у Београду Галипа Балкара, 9. марта 1983. године, био је први и једини случај међународног тероризма у Београду и бившој СФРЈ.

Двојица јерменских атентатора, Харучион Крикор Левонијан (23) и Рафи Александер ел Бекијан (21), сачекали су тог дана у 11 часова код семафора на углу Улице генерала Жданова и Булевара револуције, "мерцедес" турске амбасаде.

Левонијан је испалио три хица у амбасадора, а Ел Бекијан је само једним зрном погодио возача Неџата Кају.

Атентатори су кренули да беже, а за њима су потрчали грађани.

Левонијана је покушао да задржи пуковник у пензији Слободан Брајовић, међутим атентатор се отргао и испалио два хица у Брајовића, од којих га је један погодио, док је други метак погодио пролазницу Зорицу Золотић.

За Ел Бекијаном су потрчала тројица пролазника - студент Жељко Миливојевић, Борислав Јовановић и Срећко Бугарски.

У једном тренутку, Ел Бекијан се окренуо и у Пионирском парку са три хица убио студента Миливојевића.

Амбасадор Балкар умро је у болници, два дана после атентата, 11. марта.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести