Отворен "Државни дата центар"-"срце и душа" телекомуникација

БЕОГРАД: Први "Државни дата центар" отворен је данас у Београду, а у њему ће бити смештена кључна информационо- комуникациона инфраструктура државе, односно "срце и душа" српских телекомуникација и информационих технологија.
data centar tanjug
Фото: Tanjug

То ће, како је истакла председница владе Ана Брнабић, омогућити милионске уштеде у будућности за буџет Републике Србије.

"Ово ће омогућити милионске уштеде у будућности, за све пореске обвезнике, грађане Србије, зато што практично нећемо више имати државу где ће свако појединачно министарство, свака агенција, управа, имати сопствене ''дата центре'' у небезбедним условима, него ћемо све моћи да радимо, плаћамо и водимо централизовано", нагласила је председница владе након отварања центра.

Подвлачи да ће те уштеде омогућити влади да улаже у друге ствари које су важније за грађане, а да је све то могуће, због тимског рада.

Такође, поред отварања "државног дата центра", Брнабић је рекла да је јако поносна на све шта је урађено за пет месеци, што јој, како оцењује, даје разлог за оптимизам, да ће Србија много брже него што је мислила успети да надокнади пропуштено и да ће заиста за пар година постати лидери у региону, што се тиче електронске управе. 

Поред централизоване Канцеларије за ИТ и еУправу, која је почела да ради у пуном капацитету, каже Брнабић, Народна скупштина је усвојила Закон о електронском пословању, који је од огромног значаја за еУправу, а завршен је Закон о електронском пословању, те да очекује да ће тај предлог закона за неколико дана бити на влади.

Уз то, како каже, Министарство правде завршило је Предлог закона о заштити података о личности, који је ушао у јавну расправу 1. децембра, трајаће до 15. јануара и та три закона су, подвлачи, кључна за еУправу.

"Такође, хвала НБС за велику подршку у пројекту за електронско плаћање, то је једна од ствари коју сам идентификовала у свом експозеу, као једну од најважнијих коју морамо да завршимо, зато што у тој ствари превише каснимо, држава је била једина у којој грађани нису могли да плаћају платном картицом услуге које држава пружа", рекла је Брнабић.

Премијерка наводи да јој је драго што је сада "завршен круг" и што грађани могу да плаћају платним картицама услуге које пружа држава, а да јој је посебно драго што је у оквиру тога обухваћена и домаћа платна картица "дина" и позвала је све грађане да у што већем броју ту могућност искористе.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести