Отворен конзулат у Новом Пазару

БЕОГРАД: Генерални конзулат Републике Турске отворен је данас у Новом Пазару, у присуству министара спољних послова Србије и Турске, Николе Селаковића и Мевлета Чаушоглуа.
konzulat
Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Церемонија свечаног отварања започела је интонирањем химни Србије и Републике Турске, а након тога министар Селаковић је истакао да је отварање конзулата резултат договора председника Србије Александра Вучића и председника Турске Редзепа Тајипа Ердоана из 2019. године.

"Ове године навршава се 142 године дипломатских односа Србије и Турске и поносни смо што у исто време наше државе бележе највиши степен односа, које одликује поверење, пријатељство и узајамна сарадња", нагласио је Селаковић.

Он је истакао да "Турска и Србија деле исту визију мирног и просперитетног Балкана".

"Односи Србије и Турске су веома важни. Као што су нам итекако важни односи са нашим комшијама, пријатељима, нашом браћом и сестрама Бошњацима. Жеља нам да у ономе што су економски успеси Србије и њен напредак на сваком кораку уживају и наши грађани бошњачке националности", поручио је Селаковић.

Он је навео да је прошла година, упркос пандемији ковида 19, била рекордна година у трговинској размени две земље и да је достигла цифру од три милијарде и 320 милиона евра.

"За 10 година подигли смо трговинску размену 5,4 пута", рекао је Селаковић и додао да је уверен да ће конзулат у Новом Пазару дати значајан допринос томе даљем развоју трговинске сарадње, али и развоју Новог Пазара и Сандзака.

Селаковић је пренео да му је Чавушоглу рекао у хеликоптеру, док су прилазили Новом Пазару, да се тај град значајно променио у односу на његову прошлу посету, пре четири године.

"Наша политика је политика развоја, и зато ћемо уложити преко 28 милиона евра у изградњу новог блока опште болнице у Новом Пазару и реконструкцију старог дела болнице", поручио је Селаковић.

Како је додао реконструкција школе "Братство" која је четврта школа у Србији која има затворени базен коштала је пет милиона евра.

"Наша деца у Новом Пазару имају прилике да уче у школи која има боље услове него многе школе у престоници Београду", истако је Селаковић.

Према његовим речима, у току је градња аутопута ка Дугој пољани, а у сарадњи са турским партнерима, гради се пут од Новог Пазара до Тутина.

"Урађен је пројекат и доводи се гасовод до Новог Пазара који ће потпуно променити начин пословања и услове живота, а Нови Пазар биће међу првих 28 градова у Србији који ће решити проблем канализације, отпадних вода и водовода", нагласио је министар.

Министар иностраних послова Турске Мевлет Чаушоглу истакао је да је данашњи дан историјски, јер је Турска прва земља која је отворила конзулат у Новом Пазару и да га радује информација да ће и БиХ отворити конзулат у том граду.

"Наша браћа у Сандзаку и наши грађани који воде порекло из Санџака чврста су веза између наших земаља. Конзулат покрива широко подручје, од Пирота до Ужица. Надам се да ће се повећати улагања наших компанија у тај крај, што ми подстичемо", рекао је Чавошоглу.

Он је истакао да је игром судбине конзулат отворен у кући турског репрезентативца Мирсада Турџана, који је рођен у Новом Пазару.

"Посетио сам Центар за турску културу, где 240 полазника учи турски језик, што говори о великом интересовању. Ми знамо да наша браћа у Санџаку свим срцем воле Турску, али и ви знајте да и ми гајимо посебна осећања према Санџаку", рекао је турски шеф дипоматије.

Генерални конзул Башар Башол изјавио је да ће радити на томе да привуче што више страних инвестиција у Санџак, али и на југ Србије, на подручје које покрива конзулат.

"Радићемо све шсто будемо могли како бисмо радили на развоју Санџака којег видимо као чврсту везу између наших земаља, а такође ћемо радити на подизању просперитета становника Санџака", рекао је Башол.

На крају церемоније отварања Генералног конзулата учесницима су емитоване видео поруке председника Србије Александра Вучића и председника Турске Реџепа Тајипа Ердоана.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести