Отворен Научно-технолошки парк у Нишу

НИШ: У Нишу је данас отворен Научно-технолошки парк, у који је до сада уложено 12,5 милиона евра.
Танјуг/Димитрије Николић/Председник Вучић и премијерка Брнабић отворили Технолошки парк у Нишу
Фото: Танјуг/Димитрије Николић/Председник Вучић и премијерка Брнабић отворили Технолошки парк у Нишу

Отварању је присуствовао председник Александар Вучић, који је истакао да се Ниш сада убрзано развија.

НТП ће имати укупно 20 старт ап компанија и 13 технолошко-развојних, а једна компанија је везана и за технолошко-развојни и за стартап део.

Фирме које се буду уселиле у НТП почеће да раде у августу, а укупно ће бити на располагању 14.000 квадрата.

Вучић је рекао да је у НТП уложено 12,5 милиона евра и истакао да је држава много уложила у Ниш претходних година.

"У ово ће бити уложено укупно 20 милиона евра. Много смо пара уложили у Ниш, који је каскао за другима, а сада иде убрзано напред", истакао је Вучић.


Могућ сусрет с Милановићем, ако се уклопе датуми

Председник Вучић изјавио је данас да је могуће да ће се састати са председником Хрватске Зораном Милановићем, у оквиру самита Брдо - Бринони.

"Уколико се уклопе сви датуми, могуће је", рекао је данас Вучић новинарима у Нишу, упитан да ли ће се састати са Милановићем у Словенији.

Хрватски Вечерњи лист пише данас да ће се председници Србије и Хрватске можда састати на том самиту, позивајући се на извор у кабинету Милановића.

Био би то први сусрет Вучића и Милановића, од његовог избора за председника Хрватске.


Заједно са инвестицијом у основање Старап центар Ниш који ће постати део НТП-а и лабораторијском ламелом Електронског факултата укупна вредност инвестиције премашује 20 милиона евра.

Отварају су присуствују премијерка Ана Брнабић и министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Завршена је изградња и уређење зграде и пратећег простора Научно-технолошког парка у Нишу поред технолошких факултета.

Научно-технолошки парк Ниш је организација која у блиској сарадњи са Универзитетом и академском заједницом обезбеђује инфраструктуру и услуге за помоћ иновативним предузећима у остваривању пословних успеха на тржишту, посебно у области високих технологија.

Око објекта је паркинг, као и лепо уређен парк са фонтанама, а у подруму зграде се налазе гараже и фитес центар површине 400 квадрата који ће бити дат, путем јавног позива, неком од партнера на управљање.

Изградња НТП коштала је 12,5 милиона евра са свим окружењем, а то подразумева и изградњу колектора за атмосферске воде.


Вучић о Кумановском: Лако је бити генерал после битке...

Вучић је изјавио је, поводом 21. годишњице од потписивања Кумановског споразума, те одбијања пакета из Рамбујеа, пре тога, да је Београд тада био у ситуацији у којој је, шта год да је учинио, могао само да изгуби.

Вучић је истакао да је сада важно гледати у будућност, како би се сачували мир и стабилност.

На 21. годишњицу од потписивања споразума којим је окончано бомбардовање СР Југославије, а упитан да ли би Србија боље прошла да је прихватила пакет из Рамбујеа, Вучић каже да је лако бити генерал после битке, јер тад сви све знају.

"Нагледао сам се стручњака који би урадили другачије, а да је било ко покушао да прихвати пакет из Рамбујеа, био би проглашен, како ми то Срби кажемо, за најгорег издајника", рекао је Вучић.

Рекао је да је тада Србија била у ситуацији у којој је, шта год да је урађено, била крива и могла само да изгуби.

"Мислим да је могла и морала да буде мудрија српска полиика да буде изгубљено мање српских живота, а да снажнијом политичком позицијом у свету обезбедимо нешто боље услове за очување мира", рекао је Вучић.

Каже, међутим, да је и њему сада лако да говори из овог угла, наводећи да је улагао много рада и труда да Србију доведе у позицију да може тако да говори.

"Добро је да правимо анализе, али је важно да гледамо у будућност, да чувамо мир и стабилност и сигурност за наше грађане", рекао је Вучић.

Он је рекао да је пред Београдом не лака борба у месецима који долазе, али да ни другој страни неће бити једноставно, као што су мислили да ће бити пре седам или осам година.

Бирачима је важан програм, не препуцавања

Председник Вучић је рекао да политичким противницима у кампањи неће одговарати на нападе на себе и своју политику, јер су програми странака и планови, каже, оно са чим се излази пред бираче.

Најавио је, ако епидемиолошки услови дозволе, предизборни скуп СНС крајем недеље, на којем ће изнети план и програм своје странке, односно листе.

Вучић је рекао да су политички напади нормални у свим демократским земљама, уколико не прелазе рационалне оквире, не оду у псовке и измишљотине и увреде на рачун породице.

Нагласио је да резултати, планови и програми најбоље говоре о странкама, а не напади и препуцавања, и да му зато не пада на памет да одговара.

Замерио је новинарима што питају увек за Косово, изборе на свим догађајима, попут данашњег, великог и значајног - отварања научно технолошког парка у Нишу, те чињеници да се све више наших људи враћа у земљу, јер се вратила нада, а они су, каже, почели су да верују у своју земљу и своју будућност у њој.

Уверен да Лавров долази са пријатељским порукама

Председник Александар Вучић уверен је, каже, да руски министар спољних послова Сергеј Лавров у посету нашој земљи долази са пријатељским речима и порукама.

Лавров ће у посети Србији боравити 18. и 19. јуна.

“Ја ћу се 18. јуна срести с Лавровим и чути шта је то што мисли. Уверен сам да долази са пријатељским побудама, речима и порукама”, рекао је Вучић новинарима у Нишу.

Вучић је навео да су Србија и Русија искрени пријатељи и да “верује у такве резулатате”.

Новинари су га, иначе, питали да ли је тачно да Лавров долази са поруком Владимира Путина да за Косово нема решења без Србије.


Новац је обезбеђен преко Европске инвестиционе банке, инвеститор је Министарство просвете.

Пројектом изградње и опремањем управљала је Канцеларија за управљање јавним улагањима Владе Србије, док је све активности по уговору реализовала нишка Канцеларија за локални економски развој и пројекте и град који је био задужен за инфраструктуру и административну подршку.

Изграђена су три спрата површине око 2.200 квадрата по спрату подељених у канцеларијске просторе за компаније.

На првом спрату ће се налазити старт ап компаније и ту се налази већи број мањих канцеларија који је опремљен тако да има више сала за састанке и више простора за заједничке активности које ће младим компанијама омогућити заједништво.

Други и трећи спрат су намењени компанијама и ту је мање садржаја за забаву.

Такође, унутар парка биће формирана и лабораторија за израду прототипова и 3Д штампу

Председник Вучић ће затим обићи радове на изградњи фабрике "Xingyu Automotive Lighting Systems".

Вучић: Развој напредних технологија у НТП Ниш

Председник Србије Александар Вучић је рекао да ће Србија унапредити законски оквир за развој блокчејн технологије, која ће се развијати и у Научно-технолошком парку Ниш.

Вучић је током обиласка НТП Ниш, који је данас отворен, рекао да ће захваљујући развоју те технологије у сваком тренутку моћи да се уђе у траг сваке трансакције.

"То може да нам буде од огромне помоћи", истакао је Вучић.

Председник је приметио и да је Електронски факултет у Нишу “прави расадник талената”.

Вучића, премијерку Ану Брнабић и министре, представници старт ап компанија, које су добиле прилику да се развијају управо НТП-у, упознали су са најновијим трендовима у развоју иновација.

"Много сам срећан када видим како напредује развој нових технологија у Србији", додао је Вучић.

Премијерка Ана Брнабић је том приликом рекла да је Србија по развоју те технологије тренутно међу првих пет земаља света и да ће то то омогућити да грађани буду безбедни по питању финансијских података, у које нико неће моћи да уђе или да их мења.

Блокчејн је база података која се не налази на једном месту, већ је чине мање базе (блокови) које су међусобно дигитално повезани, а који садрже информације о дигиталним трансакцијама било које врсте: од власничких листова, преко података из књиге рођених, до уговора којим се регулишу ауторска права.

Приликом њихове размене нема никаквог регулатора осим саме мреже која садржи информације о свим трансакцијама које су икада изведене.

Дакле, за разлику од класичне онлајн базе података, “блокчејн” технологија омогућава комуникацију са неколико рачунара (сервера) између којих се трансакција обавља.

Мало ко нам је веровао да ћемо подићи Ниш

„Мало ко нам је веровао да ћемо успети да подигнемо Ниш када смо 2016. године као влада боравили седам дана у том граду, рекао је председник Србије Александар Вучић и истакао да је тада направљен пут за успешнији и напреднији Ниш.

Поручио је да Ниш мора да иде још брже.

"Нишлије су се бориле деценијама за овај Научно-технолошки парк. Сећам се страховите енергије и ентузијазма који сам видео код Горана Ђођевића, који је по сваку цену желео да урадимо лабораторијску ламелу при Електронском факултету и Научно технолоши парк", рекао је Вучић у обраћању на отварању НТП.

Председник је истакао да је суфицит Србије у софтверским технологијама и производима чак 800 милиона евра, а да је наш извоз 1,4 милијарде.

“Има ли Србија шта у шта би требало да улаже више од ове области и од знања младих?”, упитао је Вучић.

Додао је и да је у ИТ сектору у Србији запослено 70.000 људи, а да је просечна плата 127.000 динара.

Вучић је рекао и да би волео да Ниш стигне, па и престигне ниво Београда.

“Људи у Нишу су посебно гладни успеха и то не можете да зауставите. Зато сам сигуран да је ово најважнија ствар у Нишу коју смо урадили”, нагласио је Вучић.

Присетио се и почетка свог мандата као премијерка, додајући да ће се увек кад прође кроз Ниш сетити тог периода тешке финансијске ситуације, незапослености, разорене привреде без фабрике…

Онда је, каже, дошло седам добрих фабрика у Ниш, за кратко време, па је полако почела да се пуни нишка каса, да се људи запошљавају…

“Ова зграда је прелепа, и задовољан сам што ми се чини да су људи срећни и што верују да је могуће да Ниш и југоисток Србије мора да носи и развој Врања. Лесковца, Пирота, Прокупља, па и другх делова земље. Ниш мора да иде још снажније и брже, а уверен сам да ће ове компаније и 442 запослених имати најбољу могућу будућност”, рекао је Вучић.

Поручио је да ће се наставити улагања у Нишу, који је инфраструктурно на најбољем месту у Србији.

“Ако нађемо новац да градимо брзу пругу Београд-Ниш, уз аутопут, јужни и источни крак, почетак градње аутопута ка Грачаници. Ниш ће бити право чвориште путева Србије и југоисточне Европе”, рекао је Вучић.

“Брзина напретка овог дела Србије пропорционална је брзини напретка целе Србије. Ово је за Србију огроман корак напред”, подвукао је он.

Каже да је држава могла да покаже не знам колико интересовање за развоја Ниша да није било тог интересовања и ентузијазма код самих Нишлија.

"Људи су рекли тада да смо дошли седам дана да се сликамо и да глумимо како смо обични људи, али тада смо много тога урадили и направили пут за неупоредииво успешнији и напреднији Ниш", рекао је Вучић.

Подсетио је да је лично био на полагању камена темељца и отварању шест фабрика у Нишу, али да ће данас премјерка Ана Брнабић посетити радове на градњи седме фабрике.

Булатовић: Ударени темељи "новог Ниша"

НИШ: Градоначелник Ниша Дарко Булатовић је рекао да је отварање Научно - технолошког парка у Нишу још један значајан дан за развој тог града и истакао да је захваљујући председнику Александру Вучићу ударен темељ "новог Ниша".

"Најзначајнији дан се десио 14. октобра 2016. године када је почела седмодневна посета граду Нишу, када су ударени темељи новог Ниша и направљен трајни отклон од деценијског заостајања и сиромаштва за остатком Србије", истакао је Булатовић.

Истиче да су тада почели да се остварују планови о којима су Нишлије и грађани тог дела земље само сањали.

Булатовић је навео да је изграђено и отворено шест нових фабрка и да се сада гради и седма фабрика, због чега је отворено на хиљаде нових радних места.

"Ту су и изградња КЦ Ниш, Научно-технолошког парка Ниш, лабораторијска ламела, стартап центар и друго", навео је Булатовић.

Како каже, оно за чим је југ жудео сада се остварује захваљујући великој подршци председника Вучића и Владе Србије.

Додаје да је Вучић 21. пут у Нишу, више него сви председници за читав један век.

То говори о опредељености да овај гигант од града подигну на место коме му припада, навео је Булатовић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести