У Аптиву посао за 3.000, а то није и последња инвестиција

ЛЕСКОВАЦ: Председник Србије Александар Вучић је изјавио данас на отварању фабрике Аптиве Пацкард за производњу електроинсталација за аутоиндустрију да ће у њој бити запослено укупно 3.000 људи у наредних годину и по дана, као и да ће се ту производити каблови за мерцедес С класе.
1
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

Вучић је рекао да ће држава платити за довођење гасовода до те фабрике 68 милиона динара, као и за прикључке ЕПС-а и ЕМС-а 45 милиона динара.

Истакао је да је то друга велика фабрика те компаније у Србји, пошто већ једну имају у Новом Саду и изразио очекивање да ће Аптив већ за неколико месеци донети одлуку да гради тећу фабрику на истоку Србије.

Он је нагласио да су многе фабрике отворене на југу Србије, али да је и поред тога за посао у фабрици Аптиве аплицирало више од 4.000 људи из Лесковца, што показује да треба још доста да се ради на повећавању запослености.

"Када сам пре три године рекао ово ће бити приведна зона сви су се смејали и рекли да Вучић говори глупости. Сада овде имамо 25.000 квадрата и ускоро ће бити све искоришћено и 3.000 људи ће да ради у овој фабрици у нарендих годину и по дана. Није ово последња инвестиција у Лесковцу, желимо да отворимо РНД центар и додатно подгиднемо ниво плата и зивотни стандард у Лесковцу".


Шта год Приштина да ради, слаби своју позицију

Шта год да Приштина ради и како год да ради, слабиће своју међународну позицију, што није за потцењивање, а Србија ће, колико год ограничена, увек пронаћи довољно начина на помогне Србима и на северу КиМ, на централном Косову и у Метохији.

Вучић је то рекао, коментаришући поједине најаве из Приштине да би, након такси од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, могле да забране кретање возила са српским регистарскоим таблицама.

"Кроз све муке ћемо проћи заједно и успешно ћемо их превазићи", рекао је Вучић новинарима у Лесковцу, где је присуствовао отварању нове фабрике.

На констатацију новинарке са КиМ, из Грачанице, да би волели да га питању за једну такву фабрику и у том граду, Вучић је рекао: "Тешко је, због услова".


Вучић је рекао да ће Лесковац имати велике користи од те фабрике и да ће бити повећана потрошња посто ће бити 3.000 плата више месечно.

Рекао је да је поносан што ће се у тој фабрици правити каблови за најбољи ауто на свету мерцедес С класе.

Нагласио је да је држава уложила у изгардњу фабрике 7,5 милиона евра да се зато та компанија определила за Лесковац.


У Србији 60 одсто инвестиција у региону, очекујем још

Александар Вучић најавио је данас да ће компанија Аптив Пакард отворити уркоро још једну фабрику у граду на истоку Србије, али да он свакако очекује још много инвестиција у Србији.

"Очекујем да и ове године будемо не шампиони у региону, већ да имамо много више него сви остали заједно", рекао је Вучић новинарима у Лесковцу.

Он је прецизирао да је Србија прошле године имала око 60 одсто укупних инвестиција на Западном Балкану.

"Остало је у БиХ, Црној Гори, Македонији и, пошто по ЦЕФТИ рачунају и Косово, онда и ту територију рачунајте. Све то заједно имају 40, а центарлна Србија 60 одсто инвестиција", рекао је Вучић.


"Не смем да кажем, али очекујем за неколико месеци и на истоку Србије да праве фабрику", додао је Вучић.

Вучић је нагласио да ће држава бити уз Лесковац и даље и подићи и цео јабланички, нишавски, топлички и пчињски оркгу.

Фабрика Аптиве Пацкард, за производњу електроинсталација за аутоиндустрију, отворена је у Зеленој зони у Лесковцу и тренутно запошљава више од 400 радника, а план је да до краја 2019. има 1.100 запослених.


Не разумем то лудило, људе занимају фабрике

Александар Вучић рекао је данас, поводом најновијих увреда на рачун Милене Ивановић, супруге убијеног Оливера Ивановића, да ту врсту лудила и мржње никада није разумео, али да опозиција треба да зна да увредама ништа неће моћи да промени.

На питање новинара да прокоментарише изјаву Жељка Веселиновића, Ђиласовог одборника у београдској скупштини, који је за Милену Ивановић рекао да је ђаво, он каже:

"Они сваки дан говоре да их неко вређа, само, ја нисам ни за кога од њих рекао да је издајник, а они то за мене кажу на дневном нивоу 50 пута, битанга, лажовчина, издајник, мајмун...све су то њихове речи за мене. Много су паметни. Пошто не могу да кажу коју су то фабрику отворили у Лексовцу онда мисле да ће силином увреда нешто да промене. Не могу да вам објасним колико се тресем од страха од њихових увреда", рекао је Вучић.

То је, додаје он, ситница.

"И још онда тобож кукају како неко њих вређа, а онда почну да вређају жене и не само то, већ је нешто друго ту у питању", рекао је и додсао:

"Ви говорите жени која је изгубила супруга и и оца свога детета, ви њој говорите да би против неког требало да протестује, а она неће. Али, ви хоћете, пошто ви то знате и осећате боље од ње. Да ли то има било какве везе са памећу. Кажете да је ђаво, јер неће да буде са вама", упитао је он.

Како је додао, зато им је крива и Ружица Ђинђић, јер неће да шета са њима, свако је крив и они (опозиција) мисле да имају право на море увреда на дневном нивоу.

"Задржите се на томе да сте развалили мене, уништили сте нас", рекао је он.

Вучић је навео да људе не занима шта ко виче, већ фабрике и ко се брине за њих.

"Када су прошли кренули са протестима у поновљеним круговима председничких избора, добио сам 20 одсто гласова више него седам дана пре тога, кад су завршавали са тим протестима четири месеца касније имали смо градске изборе на којиам смо добили за 20 одсто гласова више, а они а 40 одсто мање. Је л'' мислите да су људи фасцинирани тиме шта неко виче? Људе интересују фабрике, живот, ко се бори за њих а не само за себе", закључио је Вучић.

Он је још рекао да ће МУП проценити да треба да се изврши безбедносна провера и да се заштите и Милена Ивановић и њено дете.


Свечаном отварању фабрике присуствовали су и потпредседник и директор сегмента за производњу задужен за регион Европе и Блиског истока Улрих Ајхлер и градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Енглеска технолошка компанија уложила је 25 милиона евра у изврадњу комплекса површине 30.000 квадрата на земљишту површине сест хектара који је Град Лесковац уступио фабрици.


Избори зависе од опозиције, једна реч и биће их

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да евентуално одржавање ванредних избора зависи од опозиције и да ће их бити ако их затраже.

"Избори зависе од њих, једну реч да кажу и биће о, рекао је Вуцицћ и додао:

"Победићем их убедљиво".


Из компаније наводе да су кључни разлози за отварање новог погона у Лесковцу повољно пословно окружење, стручна радна снага и локална инфраструктура.

Аптив фабрика у Лесковцу је друга фабрика компаније Аптив у Србији, а већ има производну јединицу у Новом Саду отворену 2015.године, која запошљава око 3.000 радника и производи инсталације и модуле за произвођаче аутомобила у целој Европи.

Са седиштем у Гилингему, компанија запошљава више од 147.000 људи и има производне погоне у 45 земаља.

Од јутрос имам три Путинове ургенције после писма Бошка

Путин ми је од јутрос послао три ургенције на основу писма Бошка Обрадовића, иронично је прокоментарисао председник Александар Вучић писмо које је Бошко Обрадовић упутио шефу руске државе.

"Сигуран сам да је Путину било много важно то што је прочитао у Обрадовићевом писму", рекао је Вучић на питање новинара о амбицији Бошка Обрадовића да Путина обавести о политичкој ситуацији у Србији.

"Путин ми је од јутрос послао три ургенције на основу писма Бошка Обрадовића. Сигуран сам да ништа друго није урадио него само чита његова писма. То тако мали Ђокица, мали Жорж замишља живот и политику", рекао је Вучић.

Он се на сличан начин осврнуо о на твит Вука Јеремићев како има сазнања из дипломатских извора да је премијерка обавестила Вучића да жели да напусти ту функцију. 

О смени премијерке Ане Брнабић ћу се консултовати са Вуком Јеремићем, иронично је прокоментарисао председник Србије Александар Вучић.

"Ја се то с Јеремићем консултујем на тајним састанцима, са њим расправљам кад ћемо да склонимо владу. Једини је проблем што ми нико не верује, знају да са њим не бих сео ни за шта, следећи пут ћу несто боље да смислим", рекао је Вучић новинарима у Лесковцу и додао:

"Не могу на глупости да одговарам".

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести