Отворена фабрика чоколаде “Barry Callebaut” у Новом Саду

Председник Србије Александар Вучић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, заједно са другим званичницима, присуствовали су отварању фабрике чоколаде “Barry Callebaut” у Новом Саду.
2
Фото: Instagram/ Miloš Vučević

Вучић је истакао да је поносан што је у Новом Саду отворена "фантастична фабрика чоколаде" ове компаније.

"Честитам Новосађанима! Живела Србија", поручио је.

Вучић је рекао да је веома важно сада да додатно улажемо новац у техничке универзитете у Новом Саду и у Војводини и на северу Србије.

"Да помогнемо, да урадимо све што је могуће да људи разумеју, када заврше своје школе, када заврше своје факултете, да могу да добију добар посао. И да се захвалим људима из Баррy Цаллебаута, јер ангажију високо стручну радну снагу", навео је Вучић.

Мировић је навео да је у фабрици већ запослено скоро 100 радника.

"Од данас ће из наше Србије у свет ићи најквалитетније чоколаде, имајући у виду да ова компанија снабдева 25 одсто светског тржишта чоколадом", поручио је Мировић.

Фото: Покрајинска влада

„Од данас је наша Србија један од произвођача најквалитетније швајцарске чоколаде на свету! У друштву председника Александра Вучића и највишег руководства швајцарског Бери Калебоа, отворили смо фабрику чоколаде овог гиганта. Ми, као Град, помогли смо са 342 милиона динара у комплетно комунално опремање, саобраћајнице, канализацију и водовод. Ова вест звучи нестварно и фантастично, показује да је сваки успех могућ ако имате визију и уз бескомпромисан рад. Моје срце је данас пуно, поносан сам што сам градоначелник Новог Сада и што сам део његове историјске промене набоље“, навео је Вучевић.

Председник Србије Александар Вучић и извршни директор Barry Callebaut Group Петер Боне, свечано су данас отворили најмодернију фабрику у Новом Саду, саопштила је та компанија.

Реч је о водећем светском произвођачу висококвалитетних производа од чоколаде и какаа који је отворио нову фабрику чоколаде у Новом Саду, а председник Србије Вучић присуствовао је отварању на позив Петера Бонеа.

Фото: Покрајинска влада

Како је наведено, посета, свечано отварање и обилазак фабрике, спроведено је у складу са строгим мерама КОВИД-19 које Barry Callebaut примењује како би одржао висок ниво безбедности својих људи.

Најсавременија фабрика, која представља укупну инвестицију од 55 милиона евра, има почетни годишњи производни капацитет већи од 50.000 тона чоколаде.

Омогућава Barry Callebaut Групи да снабдева купце широким асортиманом чоколаде, какао прелива и пуњења.

Фабрика ће служити као регионално чвориште из којег се Barri Callebaut може обратити брзо растућим тржиштима чоколаде у југоисточној Европи.

Од свечаног полагања камена темељца почетком марта 2020. године, грађевински радови су брзо напредовали и завршени су у марту 2021. године.

"Нови Сад је савршена локација за нас. Задовољан сам успешним почетком и уверен сам да се из Новог Сада можемо обратити брзо растућим тржиштима чоколаде у југоисточној Европи и постати добављач решења и целокупних концепата за купце у региону", рекао је Боне.

Barry Callebaut Group има годишњу продају од око 6,4 милијарди евра у фискалној 2019/20. години.

Компанија Barri Callebaut из Цириха је водећи светски произвођач висококвалитетних производа од чоколаде и какаа - од набавке и прераде какао зрна за производњу најбољих чоколада, укључујући чоколадне надеве, украсе и једињења.

Група води више од 60 производних погона широм света и запошљава разноврсну и посвећену глобалну радну снагу од више од 12.000 људи.

Фото: Покрајинска влада

Група Barry Callebaut служи целој прехрамбеној индустрији, од произвођача индустријске хране до занатских и професионалних корисника чоколаде, попут чоколатера, посластичара, пекара, хотела, ресторана или угоститеља.

Група Barry Callebaut посвећена је успостављању одрживих норми чоколаде до 2025. године како би се осигурала будућа набавка какаа и побољшала егзистенција пољопривредника.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести