Отворена прва фабрика у индустријском парку MIND

КРАГУЈЕВАЦ: У индустријском комплексу MIND парк код Крагујевца данас је отворена прва фабрика, "АММ", која послује у оквиру "Мајнд групе".
fabrika kragujevac1, tanjug dgoll
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Врпцу су пресекли председник Србије Александар Вучић и власник компаније MIND Реал Естате Братислав Милановић, а свечаности су присуствовали премијерка Ана Брнабић и градоначелник Крагујевца Радомир Николић.

Фабрика се простире на око 8.000 квадрата и у њој ће се производити делови за шинска возила.

Иначе, у склопу Парка, који се простире на 150 хектара, у току је изградња индустријске зоне где ће, сем фабрика, бити смештене све потребне службе попут вртића, дома здравља...

У оквиру индустријске зоне наредне године биће отворена и производна хала немачког "Сименса" који од фебруара послује у Крагујевцу.

MIND парк ће, према очекивању инвеститора MIND Real Estate, вратити Крагујевцу позицију главног индустријског центра Србије.

Фабрика запошљава 180 радника.

Индустријски комплекс MIND Парк, проглашен од стране Владе Републике Србије као пројекат од националног значаја, обезбедиће и капацитете за развој иновативних решења, не само у индустрији шинских возила, већ и других индустријских грана високих технологија.

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Инвеститор комплекса је компанија MIND Real Estate власништву Братислава Милановића. 

У склопу парка, у току је изградња индустријске зоне, где ће, сем фабрика за обраду и израду делова каросерије, бити смештене и све потребне службе за подршку, укључујући лакирницу, набавку, логистику, људске ресурсе, ИТ, као и јавних служби, што ће према речима инвеститора, омогућити да се цео ланац производње до финалног производа одвија на истој локацији. 

Планирана је и пословна зона, на површини од око 15 хектара Парка.

Ова зона обухватаће Управну зграду и објекте са развојно-истраживачким потенцијалима, као што су научно-технолошки парк, институт, едукациони центар и простор за стартуп компаније.

Планирана је и изградња поликлиничко-дијагностичког центра са најсавремонијом "Сиеменс" опремом, као и пропратних садржаја укључујући кантину, дечије обданиште и спортски центар. 

У припреми је и градња аеродромске писте. 

За шест месеци, (од 12. априла ове године) у оквиру индустријске зоне, у потпуности је завршена прва фабрика за обраду алуминијума уз започету градњу фабрике за обраду челика, а план је да буде завршена у марту 2019. године. 

У септембру ове године, кренула је и изградња фабрике за производњу трамваја компаније Сиеменс ’Авенио’, а план је да буде завршена у јулу наредне године. 

За потребе парка, уз подршку Владе Србије, обезбеђено је напајање електричном енергијом, природним гасом, изграђена је телекомуникциона инфраструктура, а ради се и на изградњи приступних саобраћајница. 

Брнабић: Велики дан за Крагујевац и за Србију

Отварање прве у низу фабрике у индустријском комплексу MIND парк код Крагујевца је велики дан и за тај град и за Србију и представља резултат свих храбрих реформи које 2014. године покренуо председник Репубилке Александар Вучић, тада као председник владе, поручила је данас премијерка Ана Брнабић.

Oна је у Крагујевцу подсетила да је привредни раст данас 4,5 досто, уз рекордно ниску незапосленост од 11,3 досто и пада, из јавни дуг који је 54 одсто, и константно опада.

Ова инвестциија је резултат реформи, напорног рада свих нас у последње четири године, али и резултат вере свих, рекла је Брнабић.

"Вере председника Вучића да Србија може боље, да има потенцијал. Вере ''Сименса'' у Србију, којима сам захвална што верују у нас и што су били са нама и када је било најтеже. Вере породице Милановић у Србију. Хвала вам од срца на свему што радите и што верујете да Србија може да иде напред", поручила је премијерка.

Подвукла је да влада коју води, чува континуитет са претходном владом, и да је њен задатак да се гради даље.

"Мој циљ је да покренемо ефикасну трансформацију ка економији заснованој на иновацијама, на знању. Ова инвестциија је све што желимо да постигнемо у Србији да бисмо постали конкуретни, да би плате брже расле, млади остајали у земљи и враћали се у њу", истакла је Брнабић.

Како је рекла, скуп "World Minds", који оклупља највеће светске стручњаке, иноваторе, по први пут ће наредне године бити одржан у Србији, уместо у Цириху, где се увек одржава.

"Окупљање највећих светских умова биће у Србији 2019. године. То Србију поставља на сам врх светске мапе у иновацијама и омогућава нам да покажемо свету наше потенцијале, таленте и знање", рекла је Брнабић.

Додала је да је то прилика да неки од тих људи остану у Србији, да инвестирају, да раде са нашим стручњацима.

Поновила је да ће 28. децембра у Београду бити одржано и окупљање младих из целог света, наше дијаспоре, те додала да је на ту идеју дошла управо кроз разговор са представницима компаније Милановић, Сименса, америчког НЦР... јер су јој рекли да им треба што више знања и младих.

"Желела сам да позовем људе да се врате и знате ли ко се највише јавио да дође? Управо студенти са ЕТХ Универзитета у Цириху. Наши млади инжењери за које ће сутра ово бути кућа", поручила је Брнабић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести