Отворено Јесење пленарно заседање Скупштине европских регија

У Скупштини АП Војводине данас је отворено Јесење пленарно заседање Скупштине европских регија (АЕР), највеће и најутицајније мреже региона у Европи, уз учешће више од 150 представника региона из 15 европских држава.
Igor Mirovic i Skupstina evropskih regija AER/Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

– Скупштина европских регија је веома значајна због билатералних међурегионалних контаката које подстиче и она је право место за размену искуства, модела рада и политике представника европских региона – изјавио је јуче председник Покрајинске владе Игор Мировић на отварању јесењег пленарног заседања Скупштине европских регија (АЕР), чији је домаћин  Скупштина Војводине. – Бројност и снага ове мреже, с једне стране, говоре о изузетној важности регионалних повезивања, а с друге, омогућава свим чланицама да кроз интеракцију дођу до још бољих и ефикаснијих практичних решења.

АП Војводина је од 2002. године чланица АЕР-а, највеће и најутицајније мреже региона у Европи. На јесењем пленарном заседању, које траје до 27. септембра, учествује 138 учесника из више од 30 европских региона. Јуче је одржана заједничка  седница свих ученика, а данас ће бити одржана засебна пленарна заседања свих Комитета АЕР-а, највиших радних тела те организације. Током тродневног заседања биће организован велики број дебата, округлих столова и радионица посвећених руралном развоју, привредној сарадњи региона, екологији, мигрантској кризи и другим актуелним темама који су у фокусу рада АЕР-а.  

АП Војводина је од 2002. године чланица АЕР-а, највеће и најутицајније мреже региона у Европи

Председник Покрајинске владе је истакао да је за Војводину веома значајно што је активна чланица АЕР-а и што је учесница процеса који креира правце европске регионалне политике. 

– Аутономна Покрајина Војводина сарађује у различитим формалним модалитетима с више од 20 регија у целом свету, и то је пут којим ћемо наставити да идемо и у будућности – поручио је Мировић.

Фото: Igor Mirovic i Skupstina evropskih regija AER/Pokrajinska vlada

Након свечаног отварања јесењег пленарног заседања АЕР-а председник Скупштине Војводине Иштван Пастор и потпредседник парламента Дамир Зобеница, који је и потпредседник АЕР-а за међурегионалну дипломатију, као и потпредседница АЕР-а Нина Бјорби из Шведске, одржали су заједничку конференцију за новинаре. 

– По евиденцији, имамо 138 учесника из више од 30 европских региона – навео је Пастор. – Мислим да је веома значајно да, осим пленарних заседања, за ова три дана заседају и комитети АЕР-а. Укупно их има три: један се бави питањима здравства и социјалне политике, други питањима економије и регионалног развоја, а трећи питањима културе, образовања и младих.

Он је оценио је то прилика и да се покрајина представи учесницима, од којих су многи већ боравили у Војводини, а многи су први пут овде – да стекну праву слику о Војводини, Новом Саду и Србији и да допринесемо разбијању предрасуда у односу на нашу земљу, којих има у неким европским државама.

Фото: Igor Mirovic i Skupstina evropskih regija AER/Pokrajinska vlada

– Војводина је од 2002. године чланица АЕР-а, имамо озбиљних амбиција и унутар АЕР-а, мислим да је за нас од изузетног значаја и велика част да је господин Зобеница потпредседник АЕР-а и на тај начин можемо непосредније учествовати у раду АЕР-а – нагласио је Пастор. 


Летња академија по други пут у Новом Саду 

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бијелић и генерални секретар Скупштине европских регија потписали су јуче Споразум између АЕР-а и АП Војводине да ће Војводина бити домаћин наредне године Летњој академији коју организује АЕР. Бијелић је подсетио на то да је Војводина по други пут регион домаћин Летњој академији.

– Изузетно ми је задовољство што смо поново домаћини манифестацији која пре свега окупља и повезује младе људе из региона, и што је Секретаријат носилац овогодишњег пројекта који ће бити у знаку повезивања активности Летње академије и Града Новог Сада као носиоца титуле Европска престоница младих 2019. и Европска престоница културе 2021. – нагласио је Бијелић.  


Нина Бјорби је оценила да без Војводине АЕР не би био оно што јесте јер, како је навела, АЕР је место где се састају партнери, то је регионални глас целе Европе пошто га чини 150 региона-чланица из бројних земаља. Она је нагласила да је Војводина, што се тиче стабилности и залагања у раду АЕР-а, превазишла очекивања.

– Када се ради о пословном форуму, већ видимо да ће то бити велики успех јер за нас је кључно да радимо заједно и да сарађујемо и кад је реч о прекограничној сарадњи, и кад је реч о компанијама, и кад је реч о сарадњи између младих – нагласила је потпредседница АЕР-а из Шведске.

Дамир Зобеница је у свом обраћању новинарима говорио о значају Регионалног бизнис-форума, чије одржавање је било идеја управо АП Војводине. 

– Наравно, ми смо само једна од 150 регија, међутим, с обзиром на то да смо чланови од 2002. године, самим тим наш утицај у оквиру АЕР-а је растао кроз време – навео је он. – У последња два мандата могу да вам кажем да можемо утицати на неке ствари. Регионални бизнис-форум је наша идеја, и то јесте разлог окупљања свих привредних субјеката из региона на једном месту, а то је нешто што може бити додатна вредност свега што АЕР ради.

Он је истакао да су пре неколико месеци направили платформу и да на првом Регионалном бизнис-форуму који се одржава у Новом Саду има 140 пријављених компанија из 16 земаља с три континента. Он је изразио наду да ће тај форум, на којем је предвиђено више од 240 састанака различитих компанија, бити веома успешан. Намера је да Регионални бизнис-форум прерасте у традиционалну манифестацију. 

        Е. Марјанов

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести