Ове недеље експертски ниво разговора БГ и ПР у Бриселу

БРИСЕЛ: Портпаролка службе ЕУ за спољне послове, Набила Масрали, најавила је данас да ће се се ове недеље у Бриселу наставити интензиван рад на експертском нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине.
evropska komisija brisel
Фото: pixabay.com
”Косово и Србија су позвани да пошаљу своје експерте како би наставили да се баве питањима покренутим на састанку лидера прошлог четвртка”, поручила је Масрали.
 
На питање Тањуга како виде оцену премијера Косова Авдулаха Хотија да ”нема техничког дијалога већ само дијалога о међусобном признају”, у Бриселу кажу да ”не коментарши изјаве других”, али и наглашавају да је специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, најавио ”експертски”и састанак за ову недељу, а следећи састанак на ”високом политичком нивоу” за почетак септембра.
 
Када је реч о детаљима експертских разговора, у Европској служби за спољне послове не желе да износе детаље плана и агенде разговора, што је био случај и са техничким разговорима током ранијих година дијалога Београда и Приштине у Бриселу.
 
Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак најавио је да ће експерти "наставити посао" који је започет на високополитичком састанку између предеседнима Србије Александра Вучића и премијера приштинске стране Авдулаха Хотија.
 
На састанку 16. јула у Бриселу Вучић и Хоти су разговарали о питањима несталих и интерно расељених особа као и о економским односима Београда и Приштине.
 
Председник Србије том приликом је највио да ће експерти наставити техничке разговоре о могућим гробним местима, питању повратка интерно расељених са КиМ којих је укупно 220.000, од чега 177.000 Срба.
 
Када је реч о економским питањима, Вучић наглашава да је су економски споразуми у интересу обе старне, али да они не подразумевају нити ратну одштету, нити било какво посредно признање независне државе на подручју КиМ.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести