Палмер: Мали Шенген има подршку САД

ЖЕНЕВА: Мали Шенген, иницијатива коју су покренули Србија, Северна Македонија и Албанија, обећава и има нашу подршку, изјавио је данас у Женеви заменик помоћника државног секретара САД Метју Палмер.
metju palmer, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

То је, оценио је, посебно важно у тренутку када САД преузимају већу улогу на Западном Балкану, а регион потезе ЕУ на плану проширења посматра као повлачење.

"Структура те иницијативе је отворена, у њој има места и за Црну Гору, БиХ и Косово. То је иницијатива која обећава, има нашу подршку и за коју смо посвећени раду у партнерству с лидерима Западног Балкана како бисмо постигли напредак", навео је Палмер, који је учествовао на стратешком дијалогу о Западном Балкану у Женеви.

Он је истакао да је посвећеност Србије, Албаније и Северне Македоније побољшању сарадње кроз ту иницијативу демонстрација тога да лидери у региону преузимају одговорност за своју судбину и контролу над сопственом будућношћу, преноси Б92.нет.

"Управо зато је немогућност Европског савета да постигне консензус о отварању преговора са Северном Македонијом и Албанијом била толико дубоко разочаравајућа, али то није поседња реч, надамо се да ће Европски савет моћи да ревидира то питање и постигне напредак на састанку лидера у Загребу, нађе неопходан консензус и отпочне тај важан процес и пошаље важан сигнал за регион", казао је Палмер.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести