"Партизани" против "четника" око назива Војне академије

БЕОГРАД: Народни посланик и председник Покрета обнове Краљевине Србије Жика Гојковић упутиће Скупштини Србије амандмане на Предлог закона о војном образовању, међу којима и тај да Војна академија понесе име генерала Драгољуба Драже Михаиловића. 
skupstina srbije dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

о је сада већ други предлог за назив Војне академије, након што је јуче Лига социјадемократа Војводине предложила да та висока војна образовна институција понесе име партизанског команданта Константина Коче Поповића. 

ПОКС, међутим, сматра да је најлогичније решење да Војна академија Србије понесе име Драже МИхајловића, "вође покрета отпора против окупатора у Другом светском рату". 

Објашњавају и да је Михајловић школован у тој установи, где је касније био професор топографије, те да је, како тврде, цела Србија данас свесна његове улоге у подизању устанка и борби против нацизма.

Војислав Михајловић, унук Драже Михајловића, поменуо је одликовања која је МИхајловић добио од генерала Шарла де Гола 1943, од Харија Трумана 1948, те још 18 одликовања из Првог и Другог светског рата, оценивши да су она најбоља препорука за одлуку да Војна академија понесе његово име. 

А негодујући на предлог ЛСВ, ПОКС у саопштењу наводи да је данашња историја наводно потврдила да је Поповић "маркирао мете" за савезничко бомбардовање Београда, Лесковца, Краљева и других српских градова у којем је страдало више од 3.000 Срба цивила и када је испод рушевина 687 зграда у Београду остала 1.161 цивилна жртва, а 1.468 грађана је тешко повређено. 

Наводе и да, за разлику од Михајловића, Поповић није имао никакве везе с Војном академијом, те закључују да би била "велика срамота за Србију да тако значајна установа понесе његово име".

ЛСВ је јуче најавила да ће предложити амандман којим би се Војна академија назвала именом Коче Поповића, који је пре 70 година био на челу Генералштаба ЈНА, прослављени ратни командант, а затим у послератној Југославији шеф дипломатије и потпредседник СФРЈ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести