Пашалић каснио, Гојковић осудила понашање и затражила извињење

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије требало је данас да започну расправу о извештају Заштитника грађана за 2018. годину, одмах по завршетку посланичких питања, међутим почетак седнице је одложен због кашњења Зорана Пашалића, што је наишло на оштру реакцију председнице парламента Маје Гојковић која је од њега затражзила извињење.
zoran pasalic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Гојковић је рекла и да ће посланици данас радити до 18 часова, односно да неће продужавати рад и поручила да ће са расправом о извештају Заштитника грађана наставити и сутра.

Гојковић је рекла да је дневни ред свим учесницима у расправи послат на време и да не види разлог зашто је дошло до тога да се у 10 часова крене са посланичким питањима и да се након тога прогласи пауза.

“Сматрам да је дошло до непоштовања парламента. Ми нисмо самостална трговинска радња. У извештају Европске комисије смо добили препоруке и критике, а и сам Заштитник грађана је поновио да ми не расправљамо о извештају”, рекла је Гојковић и поручила да не може Заштитник грађана да буде изнад скупштине.

Она је додала да Заштитник грађана мора да дође у парламент у време у које је позван и да ниједна његова обавеза не може да се мери са значајем дијалога у парламенту и са расправом о извештају због којег је, каже, скупштина добила критике, јер није био пред посланицима.

Рекла је и да не могу посланици да се прилагођавају обавезама Заштитника грађана.

Гојковић се, пошто није добила објашњење због чега је одређена пауза, поново јавила за реч и затражила од председавајућег Владимира Маринковића да јој објасни како је дошло до тога, јер, како је нагласила, она Пашалићу није изашла у сусрет.

“Јуче сам послала поруку да не долази у озбир да ми правимо паузу, зато што Заштитник грађана има друга посла. Председник парламента му није изашао у сусрет, нити би му изашао у сусрет, после оволико критика које смо добили, зато што нисмо расправљали о извештају”, казала је Гојковић.

Она је додала да инсистира да скупштина ради до 18 часова и да Заштитник дође и сутра “због тога што смо његовом кривицом данас изгубили време''

Маринковић је казао да је Гојковић да је у праву и да он преузима “командну одговорност”, додајући да је у 10.50 часова сазнао да ће са радом наставити у 12.30 часова.

“Нисам могао да наставим нормалан рад парламента”, рекао је Маринковић.

Заштитник грађана Зоран Пашалић рекао је да ће доћи и сутра и да то није спорно.

“Далеко од тога да сам желео да утичем на рад скупштине. Замолио сам, добио сам сагласност, иначе ништа не бих самоиницијативно урадио. Ако се сматра да је моја грешка, ја се, заиста, извињавам. Сигурно да без сагласности не бих то урадио”, рекао је Пашалић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести