Пастор: Бодрићемо Мађаре да гласају на европским изборима

БЕОГРАД: Председник Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор изјавио је да ће бодрити Мађаре који живе ван Србије да гласају на изборима за Европски парламент. 
Istvan Pastor/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић

"Потпуно је непримерено да Србију држе у "предсобљу" ЕУ и ми ћемо се кроз учешће у раду Европског парламента залагати да се процес евроинтеграција убрза", поручио је Пастор у интервјуу за РТС.

На изборима за ЕП први пут ће гласати и Мађари који живе ван земље. То значи да ће око 50.000 регистрованих пунолетних бирача из Србије бирати своје представнике међу мађарским партијама, наводи РТС.

Упитан како тумачи поруке које је мађарски премијер и председник владајуће странке Фидес Виктор Орбан поручио уочи предстојећих европских избора, Пастор одговара да се та опредељења "у суштини подударају са оним опредељењима која ми, у односу на европску политику и европску политичку сцену, као страна имамо". 

"Нормално, има ту и низ других питања, која у тих седам тачака нису додирнута, као што је на пример питање проширења Европске уније, за коју смо ми сигурно изузетно заинтересовани, да не кажем - животно заинтересовани", рекао је Пастор.

Говорећи о томе како су Мађари у Србији добили прилику да први пут гласају на изборима за Европски парламент, Пастор је рекао да ће бодрити људе који имају бирачко право да искористе ту могућност. 

"Мислим да је битно да учествујемо у доношењу оне одлуке која у предстојећих пет година отприлике опредељује и нашу судбину. Ми смо животно заинтересовани за то да неко напокон отвори врата од предсобља и да можемо да коракнемо даље", рекао је Пастор.

Према његовим речима, СВМ је убеђена да је Србија данас спремнија што се тиче савладавања препрека на том дугом приближавању ЕУ.

"Мислим да је потпуно непримерено да нас држе у том предсобљу и да нас не пусте даље и ми ћемо се сигурно кроз учешће господина (Андора) Делија у раду и Европског парламента залагати за то да тај процес добије на убрзању", рекао је Пастор.

Поводом протеста дела опозиције и саопштења СВМ да је инцидент испред Скупштине Београда "политика скандала", Пастор истиче да се до сада, а да ће се и убудуће, залагати за то да свако има право да износи своје политичке ставове, без обзира што су они опозициони, или што можда одударају од већинског позиционог става.

Пастор је рекао да, међутим, не може да прихвати радикализацију изражавања воље, напад на институције и људе.

"Мислим да је то велика опасност, и то никоме не иде у прилог", казао је Пастор.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести