Пастор: Да будемо за столом за којим се одлучује

НОВИ САД: Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор рекао је јуче  да су се последњих дана убрзали догађаји на политичком пољу. Најављујући сутрашњу седницу војвођанског парламента на којој ће бити изабрана нова покрајинска влада, Пастор је рекао да у Бановини остаје 12 секретаријата.
p
Фото: skupstinavojvodine.gov.rs

У том смислу прошлог петка имао је, каже, разговоре с Александром Вучићем, председником Србије и јуче, у понедељак, с Игором Мировићем, новим, старим мандатаром Покрајинске владе.

Разговори са председником Србије били су наставак дијалога вођеног 14. јула, и претходе разговорима које очекујем наредних дан, два. На изборима 21. јуна ми смо добили поверење грађана да се бавимо актуелним питањима, да сарађујемо, да будемо за столом где се одлучује, да можемо да кажемо своје замисли, своје проблеме и овај разговор је био у том циљу, навео је Пастор за РТВ Панон.

Иштван Пастор је нагласио да СВМ у новој влади неће имати министра, те да се чека коначна одлука у којим ресорима ће имати државне секретаре. Задржаће их, рекао је, у министарствима где су их и пре имали, а то је област образовања, инфраструктуре, здравства и пољопривреде, а казао је и да размишљају о ресорима финансија, енергетике и заштите животне средине.


СВМ први пут има потпредседника Скупштине Србије

У расподели скупштинских послова, од 20 одбора Скупштине Србије, СВМ у 14 има свог представника, навео је Пастор.

Елвира Ковач је на месту председнице Одбора за европске интеграције, а Арпад Фремонд је заменик председника Одбора за пољопривреду. Имамо чланове у свим важним одборима. Оно што желим да истакнем је да се још никада није догодило да Савез војвођанских Мађара има потпредседника Скупштине Србије, истакао је Пастор.


Оценио је да је најављени састав нове владе, у смислу родне равноправности, али и односа нових и старих министара представља добар избор док увођење нових министарстава ствара основу за способну и ефикасну владу у наредном периоду.

Што се покрајинског нивоа тиче, са партнерима договарају које ће бити области у којима би било добро да учествују, казао је Пастор.  

Е. Д.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести