Пастор: У понедељак до 10 сати сазваћу седницу парламента

НОВИ САД: Седница Скупштине Војводине ће бити сазвана у понедељак, 26. октобра до 10 сати, а последњи дан за одржавање седнице парламента на којој ће бити донете све одлуке потребне за формирање Покрајинске владе је 29. октобар, изјавио је јуче за „Дневник” председник покрајинског парламента Иштван Пастор.
pastor
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Како је додао, оно што потпуно сигурно зна и може да потврди је да је последњи дан за одржавање Скупштине АП Војводине 29. октобар.

То практично значи да је последњи моменат за сазивање седнице у 10 сати у понедељак 26. октобра. То је последња 72 сата уочи почетка седнице. Да ли ће седница евентуално бити раније или не, то у овом тренутку не бих желео да говорим, нити мислим да има потребе за било какве спекулације. Сигурно је да ће Скупштина заседати и донети све одлуке у вези с конституисањем Покрајинске владе у статутарном року, поручио је Пастор.

Подсетимо, посланици Скупштине Војводине на тој седници идуће недеље треба да изаберу председника Покрајинске владе и чланове његовог кабинета. Уколико се то не би десило, председник покрајинског парламента донеће одлуку о превременом престанку мандата, односно о распуштању парламента, после чега се за покрајину расписују избори. 

Наиме, чланом 40 Статута Аутономне Покрајине Војводине прописано је да је рок за избор Покрајинске владе 90 дана од дана конституисања Скупштине АПВ.Она је конституисана 31. јула, дакле, по Статуту, највишем правном акту Војводине, од тог дана до избора нове Покрајинске владе не сме да прође више од 90 дана. У складу са чланом 48 Статута Војводине и члановима186 и 187 Пословника о раду покрајинског парламента, председник Скупштине предлаже кандидата за председника Покрајинске владе, али пре тога треба да саслуша мишљење представника посланичких група. Кандидат за председника Покрајинске владе предлаже кандидате за једног или више потпредседника и чланове Покрајинске владе. За предложене кандидате треба да гласа већина од укупног броја посланика. Скупштина броји 120 парламентараца, што значи да предложене кандидате Покрајинске владе треба да подржи најмање 61 посланик. 

Пастор се јуче састао у Београду с председником Србије и владајуће Српске напредне странке Александром Вучићем.

На питање шта је била тема састанка, Пастор је рекао да су завршили разговоре у о даљој коалиционој сарадњи СВМ-а и СНС-а јер, како је додао, код Вучића је био у својству председника СВМ-а.  

Делимо забринутост

Пастор је изразио задовољство због тога што је председник Вучић показао висок ниво разумевања према интересима, проблемима и потребама мађарске заједнице у Србији.

С друге стране, у потпуности делимо забринутост за све оно што се дешава у друштву, не само код нас него генерално, и из тог разлога је битно да збијемо редове и да помогнемо људима у очувању здравља, развој привреде, јачање социјалне основе и безбедности. То су практично подударни интереси на којима ћемо сарађивати и та подударност оцене, процене доживљања тих питања је основа која обезбеђује дугорочност у нашој сарадњи, истакао је Пастор.


Окончали смо све у вези с нашом сарадњом на републичком и покрајинском нивоу за предстојећи мандатни период, навео је Пастор.

Сада, како је додао, остаје да обе странке за дан-два на својим надлежним телима преструктурирају и одобре садржину постигнутог договора.

После тога, по плану, негде средином недеље би требало те документе потписати. О детаљима не бих говорио због тога што не желим да прејудицирам неке ствари, навео је Пастор.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести